Четвртак, 25. фебруар 2010.

Посланичка питања

Народни посланици су 25. фебруара у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду седнице Првог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години и поставили више посланичких питања Влади.Народни посланици су 25. фебруара у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду седнице Првог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години и поставили више посланичких питања Влади.

Седници су у овом делу присуствовали председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар одбране Драган Шутановац, министарка финансија др Диана Драгутиновић, министарка правде Снежана Маловић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Саша Драгин, министар рударства и енергетике др Петар Шкундрић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, министар просвете Жарко Обрадовић, министар здравља др Томица Милосављевић, министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић и министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Народни посланик Чедомир Јовановић поставио је више питања председнику Владе која су се односила на борбу против кропрупције и корумпираних људи, разговоре са ММФ, питања приватизације НИС и Луке Бар и осуду злочина у Сребреници. Премијер Цветковић је, одговарајући на питања, рекао да је борба против корупције један од главних приоритета Владе и да је у претходном периоду направљен значајан помак у борби против те појаве и корумпираних људи, али да има простора да се та борба побољша и унапреди. На питање посланика Јовановића ко је одговоран за то што су поједини криминалци постали држављани Србије, а међу њима и водећи нарко бос Дарко Шарић, Цветковић је рекао да је могуће да је Шарић био корумпиран и пре него што је добио српско држављанство, али да он нема те податке, као и да је за случај браће Шарић чуо пре неколико месеци. Што се тиче питања односа са ММФ, Цветковић је рекао да је посета Мисије ММФ прошла без проблема и да је Влада Србије испунила и премашила очекивања предвиђена споразумом са овом финансијском институцуијом. И даље се ради на детаљима усклађивања пензија, рекао је пемијер и оценио да би везивање пензија за кретање плата у јавном сектору дало Влади инструменте да води адекватну економску политику.

Народног посланика Велимира Илића интересовало је како је могуће да се посао постављања оптичких каблова у зони Коридора 10 додели без тендера и да ли је тачно да је Југобанка, као оснивач Загребачке банке, уложила средства и да у тој банци има скоро милион деоница за које наша држава није заинтересована. Премијер Цветковић је одговорио да све податке везане за пословање тих банака треба проследити надлежним органима, а министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је рекао да ће народном посланику бити достављен одговор у писаној форми.

Народни посланик Драган Шормаз је поставио питање када је МУП Србије започео оперативну обраду браће Шарић и када је Дарко Шарић добио у Србији нову личну карту и пасош. Председник Владе Мирко Цветковић је рекао да не може да одговори на постављено питање и да, када би имао такав податак, не би могао да га каже. Министарка правде Снежана Маловић је додала да би било врло неозбиљно када би се у јавности износили подаци о почетку оперативне обраде или бављења тужилаштва случајем браће Шарић. Подсетила је на заплену око три тоне кокаина, што представља једну од највећих заплена у свету и доказује оно што је Влада Србије ставила у своје приоритете, а то је борба против организованог криминала и корупције.

Народни посланик Божидар Делић поставио је питања везана за стање у сектору за противградну заштиту и појаву корупције у појединим радарским центрима. Премијер Цветковић је рекао да се Влада не бави борбом против корумпираних људи, већ да то ради полиција и да њој треба предати информације о тим појавама. Што се тиче набавки противградних ракета, најавио је да ће одмах, уколико су кршени прописи, утврдити и покренути поступке.

Одговарајући на питање народног посланика Влајка Сенића о активностима у вези са гасоводом “Јужни ток”, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић је изјавио да се све те активности, као и учешће Србије у том паневропском пројекту одвијају по плану. Подсетио је да у том пројекту учествује више од десет европских држава, тако да се не ради о билатералном пројекту Србије и Русије, као и да се, независно од тога, спроводи национални план гасификације Србије. Премијер Цветковић се осврнуо на резултате Самита о енергетској безбедности у Будимпешти и указао да је, на иницијативу српске делегације, у заједничкој декларацији истакнута важност гасовода “Јужни ток”, чему су се придружиле Бугарска, Мађарска и Словенија.

Народни посланик Немања Шаровић поставио је питање везано за пословање власника “Пинка”, интересујући се да ли је Влада икада контролисала ту имовину и да ли контролише емисије ове ТВ станице. Председник Цветковић је рекао да Влада, односно Министарство финансија контролише финансијско пословање фирми и да не контролише емисије, већ то чине регулаторна тела, која су независна од Владе.

Одговарајући на питања народних посланика Срђана Миковића и Стефана Занкова која су се односила на превенцију поплава и помоћ Владе поплављеним подручјима, премијер Цветковић је најавио да ће Влада Србије у најкраћем року одлучити о упућивању помоћи угроженим подручјима и да ће средства бити издвојена из буџетске резерве. Навео је да се у одбрану од поплава сваке године улажу значајна средства, али се показало да то ипак није довољно.

Народни посланик Иван Андрић питао је министра енергетике зашто грађани Србије плаћају исту цену за домаћи гас и руски гас. Министар Шкундрић је рекао да имамо јединствену цену енергената и да се она формира на бази пропорција и учешћа нашег произведеног и купљеног гаса од Гаспрома.

Народни посланик Жељко Томић поставио је више питања министру унутрашњих послова на која ће, као је рекао премијер Цветковић, одговор добити у писаној форми. Министарка правде Снежана Маловић је одговорила да Министарство правде не располаже подацима у којим фазама се налазе судски поступци и обавестила посланика Томића да ће његово питање проследити тужилаштву или суду.

Народног посланика Владана Јеремића је занимало шта је конкретно Влада Републике Србије урадила и на основу чега има разлог да буде задовољна. Министарка финансија Диана Драгутиновић је подсетила на неке елементе који су остварени боље него што је планирано програмом, као што је пад привредне активности који је мањи од планираног, као и инфлација, фискални дефицит и дефицит платног биланса. Такође је напоменула да би реформом пензијског система у Србији требало да до 2020. године буде остварена уштеда од преко 50 милијарди динара и смањен прилив нових пензионера.

На питање народног посланика Жике Гојковића докле се стигло у припреми закона о реституцији, министарка финансија Диана Драгутиновић је подсетила да су закони о јавној својини и реституцији требало да се нађу у Парламенту до 2009. године, али се то није догодило јер се ради о веома осетљивој материји. Према њеним речима, верзија закона о реституцији је готова, али су у току одређена усаглашавања.

Питање које је планирала да постави народна посланица Весна Пешић, поставио је у њено име Чедомир Јовановић. Он је рекао да представници Владе треда да одговоре на питање - ко је Шарићима дао личну карту и додао да на то питање не могу одговорити, јер их, поред осталог, на то обавезује закон. Министар одбране Драган Шутановац је рекао да не треба имати дилему да ће Влада учинити све да се разоткрије позадина свих криминалних дела и предложио да се закаже седница Обора за безбедност и одбрану на којој би се разговарало о реформи одбране и о томе шта се ради на плану трансформације система одбране.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја