Четвртак, 26. новембар 2009.

Посланичка питања

Народни посланици су, 26. новембра у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Четврте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више питања Влади Републике Србије.Народни посланици су, 26. новембра у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Четврте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више питања Влади Републике Србије.

Седници у овом делу присуствовали су министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, министар одбране Драган Шутановац и министар пољипривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин.

Народни посланик Владан Батић поставио је три питања. Прво питање је упутио премијеру Мирку Цветковићу и министру за економију и регионални развој Млађану Динкићу у вези са новчаним износом које би грађани требали да добију на име оствареног права на бесплатне акције. Питање, зашто је у Србији расписан тендер само за још једног оператера фиксне телефоније, а не више, поставио је министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић. Треће питање се односило на губитке у НИС-у ис тим у вези на вредност бесплатних акција.

На постављено питање у вези са тендером за оператера у фиксној телефонији одговорила је министарка Јасна Матић истакавши да се слаже са ставом да се касни у процесу либерализације фиксне телефоније. Она је додала да је одлука Владе да се понуди једна, а не више лиценци за фиксну телефонију условљена економском кризом и опадањем промета фиксне телефоније на глобалном нивоу.

Народна посланица Злата Ђерић питала је премијера Мирка Цветковића да ли ће Влада до краја мандата мењати Устав Републике Србије да би се он ускладио са са потребама Аутономне Покрајине Војводине, како је то изјавио Шандор Егереши, председник Скупштине АП Војводине. Друго питање је упућено министру економије и регионалног развоја Млађану Динкићу, да прибави одговор из Агенције за привредне регистре у вези са регистрацијом задружног капитала у Земљорадничкој задрузи „Стапар“. Треће питање је упућено министру здравља Томици Милосављевићу, а односи се на фирме снабдеваче цитостатицима за пет дечијих онкологија у Србији.

Народни посланик Слободан Самарџић питао је министра за људска и мањинска права Светозара Чиплића и министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића како и зашто је Влада допустила да се прво направи текст статута АП Војводине, а да потом Влада сачини закон о надлежностима и усаглашава га са млађим правним документом и како је могуће да се на Четвртој седници Другог редовног заседања поред Предлога закона о утврђивању надлежности АП Војводине не налазе предлози закона о финансирању и о имовини АП Војводине. Одговарајући на постављено питање, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић истакао је да је Скупштина АП Војводине испунила уставну обавезу доношењем Статута, као и Влада која је по Уставу овлашћени предлагач закона о преносу надлежности, као и да ће се Народна скупштина изјашњавати, као што и расправља, прво о Предлогу закона, а онда о Предлогу одлуке о потврђивању Статута. На додатно питање народног посланика, којим се тражи појашњење одговора, министар је додао да ће уставна процедура усвајања ових аката бити испоштована, а Уставни суд Републике Србије ће оценити уставност, уколико буде поднета иницијатива за оцену уставности.

Народни посланик Драган Тодоровић упутио је питање читавој Влади и председници Народне скупштине у вези са захтевом за ревизију приватизације вредности капитала предузећа АД шећерана „Јединство“ Ковачица. Он је питао која је консалтинг фирма извршила процену вредности шећеране, зашто је фирма која вреди 20 милиона евра продата за три евра и шта је са капиталом малих акционара. Народни посланик је затражио да председница Народне скупштине упути писмо СПЦ-у да би се утврдила истина у вези са писмом које је упућено из СПЦ-а Народној скупштини.

Народни посланик Чедомир Јовановић поставио је питање у вези са преузимањем дела капитала предузећа „Информатика“ од стране предузећа „Србијагас“ министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић. Министарка Матић је одговорила да је то питање у надлежности Министарства финансија и Министарства енергетике и додала да је премијер доставио писани одговор потпредседници Народне скупштине Јудити Поповић, на претходној седници на којој су постављана посланичка питања. Коментаришући одговор народни посланик Јовановић је истакао да је писани одговор који је премијер доставио потпредседнци Поповић био непотпун и да је затражено од министра Петра Шкундрића да одговор допуни, што до данас није учињено.

Народна посланица Александра Јанковић упутила је питање премијеру Мирку Цветковићу. Она је питала које писмо и који језик су у Србији у службеној употреби. Друго питање је било упућено министру здравља Томици Милосављевићу зашто пацијенти из Панчева и Врбаса не могу да добију упуте за лечење у Београду. Питање, да ли наше безбедносне службе имају процену безбедносног ризика у Србији због доношења статута, да ли имају информацију о утицају Института за југоисточну Европу са седиштем у Минхену, односно њеног утицај на стварање статута војводине, упутила је министру одбране Драгану Шутановицу.

Народна посланица Јоргованка Табаковић поставила је питање ко је у Влади задужен за наплату трошкова закупа од издавања Дома Народне скупштине, с обзиром да Народна скупштина не располаже никаквом имовином, као и колико је прихода по том основу убрано у прошлој години. Она је питала и да ли се у Влади размишља о законском дефинисању рока за чување електронских података, па и о имовинској карти министара.

Народни посланик Жељко Томић поставио је питање министарки финансија Диани Драгутиновић у вези са средствима Фонда за капитална улагања АП Војводине, ко их контролоше и на који начин се троше.

Народни посланик Слободан Мараш питао је министра за људска и мањинска права Светозара Чиплића како је могуће да фирма које је била на двадесетом месту по профиту у Европи након ревизије завршног рачуна има губитак од преко осам милијарди динара.

Народни посланик Паја Момчилов питао је премијера Мирка Цветковића и заменика премијера и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића шта ће учинити да се расветле чињенице везане за набавку Новартисове вакцине. Друго питање је да ли се Влада осећа одговорном што није оспособила вирусолошки институт Торлак, да буде у стању да направи домаћу вакцину. Треће питање је да ли је тачно да институт за контролу квалитета лекова испитује кинеску вакцину.

Народни посланик Зоран Николић је питао министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Сашу Драгина о томе да ли пренете надлежности АП Војводине треба да буду у складу са аграрном политиком и стратегијом развоја пољопривреде Републике Србије. Друго питање је поставио министру за људска и мањинска права Светозару Чиплићу и то затраживши тумачење закона о надлежнопстима и статута у погледу увођења конститутативности националних мањина, чиме се оне претварају у националне заједнице. Одговарајући на питање у вези са аграрном политиком, министар Драгин је рекао да је у ЕУ проблем надлежности у области пољопривреде решен тако што се захтева да регистар о пољопривредним произвођачима и земљишту буде на једном месту, јер је то средство давања субвенција, а и безбедност хране је у надлежности Републике, док се остале надлежности могу спуштати на локални ниво. Министар Чиплић је одговорио да се статутом АП Војводине не може ништа конституисати и да се када је у питању конститутивност не може изједначавати нити повлачити паралела између Устава и Статута.

Народни посланик Зоран Остојић питао је министра одбране драгана Шутановца да ли зна детаље о споразуму о бази код Ниша коју су потписали министар унутрашњих послова Ивица Дачић и Сергеј Шојгу, у време посете председника Руске Федерације Србији. Министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића питао је о томе колико у Влади има помоћника министара и колико од њих нема положен државни испит.

Народни посланик Никола Жутић питао је министра просвете Жарка Обрадовића како је могуће да Правни факултет „Унион“ слободно може да врши образовање и васпитање у држави Србији.

Народни посланик Mилан М. Николић питао је министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Сашу Драгина шта је са одговором министарства произвођачима малина у вези са ценом малине која је преговарана између министарства, произвођача и хладњачара. Друго питање је упутио министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић до када ће кабловски системи пословати у градовима Србије без испуњења основних техничких прописа.

Министар Драгин је истакао да држава не може да утиче на дефинисање цене пољопривредних проузвода. Министарво је желело да помогне удружењима произвођача малине у преговорима са хладњачарима и они су били задовољни оним што је Министарство урадило у оквору својих надлежности, али нису били задовољни преговорима са хладњачарима и ти разговори су сада настављени између произвођача и хладњачара. Министарка Матић је замолила да се питање њој упућено, упути Републичкој агенцији за телекомуникације у чојој је надлежности то питање.

Народна посланица Вјерица Радета питала је Владу како је могуће да се државна имовина издаје на приватном новоу, наводећи пример Факултета за европско правно-политичке студије из Новог Сада, чији је власник ћерка једне од директора „Вода Војводине“, чије представништво је донедавно користило просторије, које су дефинисане као културно добро, а које сада поменути факултет закупљује. Она је питала по којој цени је издат тај простор, који не може иначе да буде предмет закупа. Народна посланица је питала Министарство културе да ли је овај објекат под његовом заштитом и на који се начин Министарство брине о културним споменицима. Треће питање је да ли је тачно да је у Републичком Савету за развој универзитетског образовања један од чланова у време издавања акредитације поменутом факултету био отац власнице факултета.

Народни посланик Mилан Димитријевић питао је министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића да одговори као лекар, уместо ресорног министра, зашто Институт за онкологију у Сремској Каменици наплаћује услуге здравствене заштите које се обезбеђију из средстава обавезног здравственог осигурања и да се пацијенти из Војводине стављају на листе чекања, а да се примају страни осигураници.

Министар Дулић је рекао да би требало проверити информације о којима је народни посланик говорио, као и да ли се сличне ствари дешавају и у другим клиничким центрима у земљи. Он је додао да ће одговор бити достављен у писаној форми.

Народни посланик Срђан Миковић питао је Владу и надлежна министарства, шта се предузима на спречавању даље узурпације зграде магистрата као споменика културе у Земуну.

Народни посланик Петар Јојић питао је да ли ће бити раскинут уговор о приватизацији за више предузећа у Панчеву због непоштовања уговора од стране купаца. Он је питао и који је статус фабрике авиона Панчево, да ли је извршена пренамена и реструктурирање. Министра пољопривреде, шумарства и водопривреде је питао који је статус Хладњаче Панчево, како ће се она приватизовати, колико је пољопривредних кредита додељено произвођачима на територији Војводине, а колико произвођачима у другим општинама у Србији. Министар Драгин истакао је да питање хладњача и статуса предузећа нису у надлежности Министарства пољопривреде, а када је реч о кредитима Министарсво не дели пољопривреднике према областима из којих су. Народни посланик је поставио и допунско питање у вези са средствима опредељеним за сточарство у брдским крајевима Србије и у вези са предузећем ПИК Јужни Банат, на која је министар одговорио да ће проследити писани одговор за свако појединачно питање.

Министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића народни посланик је питао шта ће да предузме поводом загађења у Панчеву, а министра здравља да ли је противзаконита одлука министра здравља да се пацијенти из Војводине не могу упућивати на лечење у Београд. Министар Дулић је истакао да је ситуација у вези са степеном загађености ваздуха у Панчеву мало боља него раније. Он је додао да се ради на поправљању ситуације и да ће ускоро посетити Панчево. Народни посланик је поставио и додатно питање министру Дулићу које се одниси на цену изградње нове депоније у Панчеву и да ли је дао сагласност да се и у Панчеву отвори сточно гробље.

Народни посланик Србољуб Живановић поставио је више питања министру пољопривреде, шумарства и водопривреде. Прво питање је ко одлучује о увозу пољопривредних производа, шта је са субвенцијама које нису исплаћене пољопривредним произвођачима, шта је са дугом за пензије пољопривредника, шта је са фабриком ИМТ, као и шта је са фабрикама минералних ђубрива које не раде. Министар Драгин је одговорио на питање о субвенцијама рекавши да се редовно исплаћују сви захтеви.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја