Четвртак, 29. октобар 2009.

Посланичка питања

Народни посланици су, 29. октобра у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, постављали више посланичких питања Влади Републике Србије.Народни посланици су, 29. октобра у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, постављали више посланичких питања Влади Републике Србије.

На постављена питања народних посланика одговарали су: председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, заменик председника Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар просвете Жарко Обрадовић, министарка финансија Диана Драгутиновић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић.

Посланичка питања поставили су народни посланици: Слободан Самарџић, Владан Батић, Риза Халими, Велимир Илић, Чедомир Јовановић, Зоран Машић, Милош Алигрудић, Стојанка Петковић, Александар Мартиновић, Срђан Миковић, Злата Ђерић, Јудита Поповић и Јоргованка Табаковић.

Самостални посланик Владан Батић поставио је три питања. Прво питање се односило на експропријацију и расељавање грађана који живе у селу Вреоци, општина Лазаревац. Министра економије и регионалног развоја Млађанa Динкићa: Батић питао је о томе када ће грађанима бити исплаћено по хиљаду евра за бесплатне акције и треће питање се односило на статус радника Конфекције ''7. јул'' у Куршумлији.

Народни посланик Риза Халими поновио је питање постављено министру за економију и регионални развој 6. марта ове године, а односило се на дискриминацију поводом аукције трговинског предузећа „Братство“ у Прешеву. Друго питање је било упућено министру за инфраструктуру, које се тицало новоизграђене деоноце ауто-пута Прешево-Бујановац. Треће питање се тицало анализе о изводљивости високог образовања и могућностима отварања високошколских институција у Прешевској долини.

Министар просвете Жарко Обрадовић обавестио је народне посланике, да је Влада донела Одлуку да се отворе два одељења у високошколским институцијама у Медвеђи, као истурена одељења Правног и Економског факултета Универзитета у Нишу. Министар је додао да је у плану да се идуће године отворе још два одељења у Бујановцу.

Председник Посланичке групе Нова Србија Велимир Илић поставио је питања: да ли ће 40 најнеразвијенијих општина у Србиј добити трансферна средства која су им неопходна за функционисање и да ли МУП незванично даје информације медијима, илуструјући то питање конкретним примером.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је обавестила народне посланике да ће све неразвијене општине добити извесна средства пре ребаланса и вероватно након ребаланса буџета. Заменик председника Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао да МУП и полиција не саопштавају информације које имају незванични карактер.

Председника Посланичке групе Либерално демократске партије Чедомира Јовановића је интересовало зашто је Србија једина земља која нема јасну стратегију и визију изласка из кризе која је потреса, као и како се троше паре из буџета, мислећи при томе на конкретне ставке буџетске потрошње.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је објаснила да је за рецесију карактеристично да тражња драматично пада, што се и десило, а да је доказ за то велико прилагођавање платног биланса. У условима када привредна тражња пада држава реагује растом јавне потрошње и то је веома јасна стратегија, истакла је министарка.

Народни посланик Зоран Машић је поставио питања o томе да ли ће се субвенције за област пољопривреде смањити, као и колики је износ аграрног буџета за текућу годину и да ли је Влада обавештена о тешкој ситуацији у Сјеници?

Министарка финансија Диана Драгутиновић је рекла да су захтеви Министарства за пољопривреду за аграрни буџет били око 25 милијарди и да је за 2009. годину одређен на ниво од 15 милијарди, али да постоје сопствени приходи који су делимично неутралисали велики пад.

Председник Посланичке групе Демократска странка Србије – Војислав Коштуница Милош Алигрудић поставио је питање о верификацији статута Војводине у Народној скупштини, као и да ли ће бити ребаланса буџета.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је поновила народним посланицима да је више пута најављивано да ће бити ребаланса буџета.

Народна посланица Стојанка Петковић је поставила три питања. Прво, да ли постоји могућност проналажења и кривичног гоњења организованих извршилаца кривичних дела на територији општине Звечан, а реч је о континуираним насртајима на имовину и физички интегритет лица, те, да ли Министарство правде може да пружи правну заштиту угроженима, а министарства за Косово и Метохију и за пољопривреду помоћ покраденима и оштећенима.

Министар Дачић је подсетио народне посланике да од 1999. године, Србија нема припаднике МУП-а на територији Косова и Метохије. Дачић је исказао спремност да са осталим министрима помогне у размени информација са Еулексом. Када је реч о протоколу са Еулексом, он је потписан са Резолуцијом 1244 и извештај генералног секретара УН, у којем се говори о шест тачака, које се односе искључиво о размени информација када је реч о криминалним активностима, објаснио је министар и додао да ће Србија искористити ту могућност, иако тај протокол још није почео да се примењује, пре свега због противљења тзв. приштинских власти.

Заменик председника Посланичке групе Српска радикална странка Александар Мартиновић поставио је питање премијеру Цветковићу о томе шта ће предузети Влада поводом покушаја једног дела међународне заједнице да се изврши ревизија Дејтонског мировног споразума?

Премијер Цветковић је објаснио да се политика Владе Републике Србије заснива на два базична принципа. Први принцип јесте да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, а други је да је унутрашње уређење, ствар оних који тамо живе, али без мајоризације. Цветковић је изразио наду да ће се постићи договор уз сагласност оба ентитета и сва три конститутивна народа. Када се постигну договори, Србија ће признати све одлуке тог договора, додао је премијер.

Народни посланик Срђан Миковић поставио је питање министру трговине и услуга Слободану Милосављевићу о томе шта се предузима ради одржавања стабилности цена и да ли се поштују обавезе из меморандума, као и које мере се спроводе у контроли цена.

Министар Милосављевић је рекао да су цене на мало од почетка године повећане закључно са септембром за око 9,4 одсто, а да је укупан текући раст потрошачких цена од децембра, закључно са септембром био 6,2 одсто. Трошкови живота су за око 6 одсто повећани, као и произвођачке цене индустријских производа. Изнети подаци показују да се све креће у оквирима економске политике предвиђене меморандумом о економској политици за 2009. годину.

Народну посланицу Злату Ђерић је интересовало колико је уговора о приватизацији раскинуто од када је приватизација почела, колика је финансијска штета и ко ће сносити последице тих штетних уговора. Како ће се спровести смањење државне и локалне администрације? Треће питање народна посланица је упутила министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић, да прокоментарише куповину бицикала за поштаре, чија вредност по комаду износи 47.164,50 динара.

Премијер Цветковић је рекао да је око једна петина свих приватизација неуспела, а да су четири петине успеле. Премијер је додао, да је штета направљена неуспешним приватизацијама значајна, као и да је Влада заинтересована да истражи до краја сваки појединачни случај неуспеле приватизације. По питању рационализације јавног сектора, премијер је објаснио да се Србија налази у ситуацији када јавна потрошња у суми премашује оне нивое које може да финансира. Уколико се не уђе у реформу, која би на средњи рок довела до смањења потрошње и до елиминације дефицита у буџету, онда би увели земљу у задужења која не би била одржива у дугом року. Због тога је Влада и покренула пројекат рационализације и подизање ефикасности јавног сектора, додао је премијер. Министарка Јасна Матић је рекла да ће питање њој упућено, проследити управљачкој структури ПТТ-а.

Потпредседницу Народне скупштине Јудиту Поповић је интересовало да ли се у Влади расправља о томе да се ставе ван снаге уредбе о деловима предузећа и о заштити дела предузећа чије седиште се налази на територији бивших република СФРЈ и да ли се нешто преузело о побољшању тих уредби? Мирко Цветковић је предложио да се народној посланици достави писани одговор, поготово јер је посланица изразила интересовање за конкретне случајеве, као и Јоргованка Табаковић, која је прокоментарисала недавну изјаву министра финансија о нетранспарентности свих буџетских прихода и резултате рада Агенције за приватизацију, које је оценила као погубне за све нас.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 15. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја