Четвртак, 28. мај 2009.

Посланичка питања

Народни посланици су, 28. маја у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Шесте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више посланичких питања Влади Републике Србије.Народни посланици су, 28. маја у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Шесте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више посланичких питања Влади Републике Србије.

Седници су у овом делу присуствовали председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, потпредседник Владе Јован Кркобабић, министарка финансија Диана Драгутиновић, министар за дијаспору Срђан Срећковић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, министар просвете Жарко Обрадовић, министарка правде Снежана Маловић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић и министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Народни посланик Владан Батић поставио је три питања. Прво питање односило се на остваривање права на субвенцију сеоских комерцијалних и некомерцијалних домаћинстава и упутио га је министарки финансија Диани Драгутиновић, друго питање је упутио Министарству економије и регионалног развоја тј. Агенцији за приватизацију, а односило се на приватизацију предузећа „Прва искра“ из Барича, а треће питање се односило на решавање проблема клизишта на Дубоком на Коридору 10.

Одговарајући на постављено питање министарка финансија Диана Драгутиновић навела је да је питање категоризације домаћинстава у надлежности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и да Министарство финансија врши само технички део посла, али да ће се информисати и да ће одговор бити накнадно достављен. Председник Владе Мирко Цветковић истакао је да ће Агенцији за приватизацију упутити питање у вези са приватизацијом „Прве искре“ из Барича, а министар инфраструктуре Милутин Мркоњић је рекао да је деоница између Хумке и Обреновца део аутопута Београд – Чачак - Пожега - Црногорско приморје, деоница на месту где је клизиште је исправљена, вредност радова је 200 милиона евра, а градња тог дела почеће идуће године.

Народни посланик Томислав Николић затражио је обавештење о царињењу робе која из централне Србије иде према Косову и Метохији, упитавши да ли је представник Републике Србије потписао протокол са ЕУЛЕКС-ом. Друго питање се односило на достављање података о зарадама директора јавних предузећа у Србији у 2008. години по свим основама, а треће питање је било упућено министру за дијаспору: да ли је његова изјава да Србија треба да уђе у НАТО став Владе или његов лични став.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић истакао је да ни Влада ни министарства за Косово и Метохију и финансије нису потписали никакав протокол са ЕУЛЕКС-ом, да та Мисија спроводи неке радње мимо сагласности Владе Републике Србије, као и да је Влада реаговала на таква догађања и осудила их. Министар за дијаспору Срђан Срећковић рекао је да његова изјава дата у контексту потпредседника политичке странке којој припада и да није дата ни на једном званичном скупу на коме је учествовао као представник Владе.

Народни посланик Риза Халими поновио је питање председнику Владе и министру за економију и регионални развој, јер одговор није добио од марта ове године, а односило се на дискриминацију поводом аукције трговинског предузећа „Братство“ у Прешеву. Друго питање је упутио министру за људска и мањинска права Светозару Чиплићу: када ће се у скупштинској процедури наћи Предлог закона о националним саветима националних мањина, а треће питање је упутио председнику Владе и министру рада и социјалне политике Расиму Љајићу, јер није задовољан одговором који је добио, о остваривању права на пензију грађана који су у једном периоду радили на територији Косова и Метохије.

Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић рекла је да ће коменатри које је народни посланик Халими имао на достављене одговоре бити прослеђени Влади Републике Србије.

Народни посланик Срђан Спасојевић поставио је три питања. Прво питање је упутио председнику Владе Мирку Цветковићу: зашто се одустало од пројекта водоснабдевања у граду Краљеву, када тај град има проблема са производњом воде и капацитетима снабдевања водом. Друго питање је упутио министру спољних послова Вуку Јеремићу о постојању плана о укидању конзулата у Лиону, а зна се да између 25.000 и 30.000 наших људи који живе у дијаспори у тој области користи услуге тог конзулата и треће питање је упутио председнику Владе замоливши га на седнице Народне скупштине долазе ресорни министри да образлажу предлоге закона о којима се расправља.

Председник Владе је истакао да лично инсистира да предлоге закона дневног реда седница Народне скупштине бране ресорни министри, али се дешава да некада они нису у могућности да то ураде. Што се тиче водоснабдевања у граду Краљеву, одустало се од пројекта када је дошло до рационализације средстава и смањивања дискреционих расхода буџета, али пошто не располаже свим подацима, у зависности од тежине ситуације потражиће се одговарајуће решење. У вези са затварањем конзулата у Лиону, одговор ће доставити ресорно министарство.

Народни посланик Иван Андрић поставио је три питања која се односе на Радио телевизију Србије. Да ли су Влада Републике Србије и ресорно министарство заинтересовани за дешавања у медијима, а пре свега на РТС-у, који се финансира из буџета и претплатом грађана, а у односу на начин трошења средстава. Зашто Влада Републике Србије не чини ништа по питању непоштовања Закона о радиодифузији и Закона о информисању од стране РТС-а и како је могуће да медији остају у запећку европеизације Србије.

Председник Владе истакао је да је Влада заинтересована за дешавања у медијима, али не у смислу мешања у уређивачку политику, већ за очување независности медија. Што се тиче медија, с обзиром да је то осетљива област и да реаговање Владе изазива сумњу да се ради о утицају на рад РРА или јавног сервиса, Влада се држи пасивно, уз инсистирање на поштовању свих прописа.

Народни посланик Владимир Милентијевић питао је председника Владе по коју цену, са којом територијом и када ће Србија ући у Европску унију и шта Влада конкретно предузима на терену по питању очувања Косова и Метохије, одрживом опстанку и повратку на Косово, као и на решавању конкретних животних проблема људи са Косова и Метохије.

Председник Владе истакао је да је ова Влада проевропска, која не жели да одустане од свог суверенитета и територијалног интегритета. Циљ Владе је улазак Србије у Европску унију без жеље да се лицитира датумима, додао је он. По питању Косова и Метохије премијер је истакао да Србија предузима сва расположива дипломатска и мирољубива средства у решавању проблема и замолио је министра за Косово и Метохију да да детаљнији одговор. Министар Горан Богдановић истакао је да је Министарство финансирало пројекте на читавој територији Косова и Метохије, да ће то и убудуће наставити и навео конкретне реализоване пројекте.

Народни посланик Милентијевић поставио је и додатна четири питања: шта је са споразумом у шест тачака Београд – Бан Ки Мун; зашто председник Владе не позове Србе и неалбанце на Косову и Метохији да напусте институције самопроглашене државе Косово и да ли ће позвати Србе и неалбанце на Косову и Метохији да не изађу на изборе које су расписале институције самопроглашене државе Косово. Министра рударства и енергетике Петра Шкундрића питао је зашто је дозволио хуманитарну катастрофу Срба и неалбанаца јужно од Ибра, која је настала услед искључења струје и да ли ЕПС има техничких могућности да искључи Албанцима струју и ако има, зашто то не учини.

Председник Владе је истакао да реализација шест тачака представља ненасилну борбу за очување суверенитета наше земље и додао да Влада чини све да се проблем снабдевања струјом на Косову и Метохији реши, а детаљнији одговор ће доставити надлежни министри. Министар рударства и енергетике Министар Шкундрић рекао је да је ЕПС учинио све што је у његовој надлежности да највећи број грађана има струју на Косову и Метохији, подсетивши да је ЕПС изградио трафо станицу у Звечану.

Народни посланик Милентијевић није био задовољан одговорима, те је затражио да му се доставе писани одговори на сва питања која је поставио.

Народна посланица Марина Рагуш упутила је неколико питања министру за људска и мањинска права у вези са заштитом права најугроженијих категорија у друштву. Она је упитала колико је средстава издвојено за побољшање животних услова ромске популације.

Министар Чиплић истакао је да је немогуће за кратко време искоренити вишедеценијско одвајање Рома од остале популације у друштву. Што се тиче унапређења положаја Рома ради се на легализацији постојећих ромских насеља, која испуњавају услове за то, успостављање нових насеља која имају животне услове достојне човека, 2010. године почеће се са изградњом станова, а све европске земље које учествују у реализацији Декаде Рома, потписаће повељу према којој ће од 2015. године (када се Декада Рома заврши) радити на побољшању услова живота Рома у Европи, с обзиром да је Европа проглашена домовином Рома.

Народни посланик Жика Гојковић питао је премијера и министарку финансија да ли ће и када бити донет закон о денационализацији и реституцији, како би се извршио повраћај имовине одузете грађанима након Другог светског рата.

Министарка финансија Диана Драгутиновић обавестила је народне посланике да је нацрт закона о јавној својини припремљен и да улази у редовну Владину процедуру, а да је планирано да се закон о денационализацији и реституцији усвоји до краја ове године.

Народни посланик Радослав Мојсиловић предао је председнику Владе документацију и затражио писани одговор о процесу спровођења јавних набавки у јавним предузећима у Врању, а у којима учествују чланови странке Г17 плус и затражио одговор на питање да ли ће Влада боље контролисати процесе јавних набавки. Такође је упитао шта ће Влада да уради да покрене производњу у памучном комбинату „Јумко“ из Врања, чији је већински власник, а упутио је и питање како ће Влада заштитити грађане Пчињског округа од велике радијације, која је последица баченог осиромашеног уранијума у току НАТО агресије.

Председник Владе Мирко Цветковић рекао је да ће што се тиче питања у вези са радијацијом у Пчињском округу затражити одговор од ресорног министарства.

Народни посланик Слободан Мараш позвао је владајући већину у Народној скупштини да предложи формирање Анкетног одбора који би се бавио чињеницама о пословању РТС-а. Он је питао председника Владе да ли Влада може да утиче на цену горива у Србији и да ли је завршни рачун НИС-а био пред Владом и да ли је НИС у 2008. години пословао са добитком или губитком.

Председник Владе рекао је да је, супротно очекивањима, НИС у 2008. години, према извештају ревизора већинског власника компаније, пословао са губитком. Он је најавио да ће Влада ангажовати свог ревизора, истог ранга, јер као мањински власник има право на то. Он је додао и да је питање Јужног тока решено и да ће, без обзира на сумње, бити изграђен можда и у краћем року од очекиваног.

Народна посланица Јоргованка Табаковић питала је премијера Цветковића ко сада доноси одлуке и разматра захтеве акционара у Агенцији за приватизацију, када је директорка Весна Џинић поднела оставку, а остали надлежни узели годишње одморе.

Премијер Мирко Цветковић остакао је да нема информације о лошем стању у Агецнији за приватизацију. Иако је упознат са тим да је директорка Агенције поднела оставку, она има заменика, а постоје и процедуре које се примењују у тим случајевима и Агенција за приватизацију ће нормално функционисати.

Народни посланик Милан Лапчевић питао је министра просвете Жарка Обрадовића шта се догодило са документацијом за оснивање пољопривредног факултета у Нишу, а министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића шта се дешава са реализацијом пројеката на Коридору 10, када ће почети радови на два крака Коридора 10 за које је рекао да ће се реализовати до 2011. године и зашто су два пројекта у Београду, метро и мост ка Борчи, пројекти од националног значаја и како ће се њихова изградња финансирати.

Министар просвете Жарко Обрадовић истакао је да није тачан податак да је Министарство просвете изгубило документацију за отварање пољопривредног факултета у Нишу, али да је око релаизације било техничких и суштинских проблема. Министар Мркоњић је поновио да је Коридор 10 наша највећа развојна шанса и да се на њему ради. Ове године Србија ће из сопствених средстава изградити 40 км аутопута, 20 км на потезу Прешево-Лебосој биће урађено до 7. јула ове године, 20 км на деоници Нови Сад такође ће бити урађено ове године. Железнички чвор код Ниша се пројектује и реализоваће се следеће године, као и железничка магистрала Исток-Димитровград. У плану је реализација аутопута према Истоку од 8,5 км од бугарске границе до Димитровграда, за шта је најављено 388 милиона долара од Светске банке. 600 милиона евра од Европске банке за обнову и развој биће намењено деоници код Грделице, од Лесковца до Врања, за шта ће пројект бити готов за 15 дана. Када је реч о пројекту за обилазницу око Београда - северни део Добановци-Батајница, још увек није завршена експропријација, за шта је обезбеђено 115 милиона долара,а очекује да ће бити урађена до краја године. Министар Мркоњић је обавестио народне посланике да је Програм предузећа за путеве, у вредности од 350 милиона динара, усвојен прошле недеље,а његова реализација почиње одмах. Он је позвао народне посланике да усвоје два закона о гаранцијама којима ће се вратити део дуга путарима у Србији.

Народни посланик Лапчевић поставио је и додатно питање премијеру Цветковићу да ли је Влада разматрала на седницама трасу гасовода Јужни ток.

Премијер Цветковић рекао је да Влада није разматрала трасу гасовода и није доносила одлуке по том питању. Траса је комерцијална ствар, а не ствар политичких одлука и дефинисаће се кроз студију изводљивости, а ми ћемо према комерцијалном принципу пуштати наше кракове.

Народни посланик Милорад Крстин упутио је питање председнику Владе Мирку Цветковићу и министарки правде Снежани Маловић у вези са кршењем процедуре избора за Савет МЗ Нови Бечеј, место Ново Милошево, одржаних 24. маја ове године.

С обзиром да је време за постављање посланичких питања истекло, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народног посланика Милорада Крстина да ће му одговор бити достављен у писаном облику, као и да ће последњег четвртка у јуну имати право да коментарише достављени одговор.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 4. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја