Четвртак, 26. март 2009.

Посланичка питања

Народни посланици су у 16 часова прекинули рад по дневном реду Треће седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, како би постављали посланичка питања Влади, у складу са чланом 200. Пословника.Народни посланици су у 16 часова прекинули рад по дневном реду Треће седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, како би постављали посланичка питања Влади, у складу са чланом 200. Пословника.

Иако су овом делу седнице присуствовали Милан Марковић, Томица Милосављевић, Слободан Милосављевић и Јасна Матић чланови Владе, представници свих посланичких група су оценили да би овом делу седнице требало да присуствује председник Владе и сви министри, како би сви заинтересовани народни посланици могли да поставе посланичка питања надлежним министрима и добили одговоре, остварујући и на тај начин контролу рада Владе.

Народни посланик Владан Батић је поставио питање министру културе и информисања у вези са ситуацијом у ТАНЈУГУ, истакавши да смо сведоци урушавања угледа ове значајне националне институције, која је десет месеци без директора, са лошим међуљудским односима, дуговима који се гомилају и без редовног финансирања своје делатности. Друго питање је упутио председнику Владе и министру финансија, а односило се на изједначавање права резервиста и то оних који, упркос досадашњим преговорима и протестима, нису остварили право на дневнице за разлику од једног броја резервиста који су остварили ово право. Треће питање је поставио већем броју министара, а односило на предузимање мера за отклањање незаконитости у урбанистичкој и комуналној области у Обреновцу у коме живи.

Народна посланица Гордана Чомић упутила је два питања министру здравља. Прво се односило на стандардизацију квалитета услуга у породилиштима, како за први, тако и за следеће порођаје и друго, колико је урађено на ширењу свести о важности превенције раног откривања рака грлића материце и рака дојке. Друго питање је поставила министарки за телекомуникације у вези са увођењем бесплатног интернета, не само у парковима у великим градовима већ свуда у Србији.

Министар здравља Томица Милосављевић је рекао да ће доставити детаљан писани одговор на постављена питања, а овом приликом је рекао да се услови у породилиштима, којих има 58 у Србији, стално побољшавају и константно опада смртност мајки и беба у породилиштима, тако да смо по томе сада на шестом месту у Европи, односно у рангу са Швајцарском. Томе треба додати и почетак партнерске сарадње са гинеколошким и невладиним сектором у побољшању квалитета услуга у овој области. Што се тиче превенције рака грлића материце, дојке и дебелог црева, Милосављевић је рекао да је усвојена Национална стратегија Србије против рака, а интензивна кампања подизања свести јавности да у секундарној превенцији и, раним откривањем, ове болести могу да буду излечене у великом проценту, почиње већ 14. априла ове године.

Министарка за телекоминикације и информатичко друштво Јасна Матић је напоменула да ће у сарадњи са Министарством просвете, академском мрежом и Телекомом у све основне школе бити уведен бесплатан интернет. Иначе, започето је увођење нових технологија које ће омогућити приступ телекомуникационим услугама и интернету на територији Србије, нарочито у руралним деловима.

Народни посланик Саша Дујовић је питао Владу зашто је умањена последња инвалиднина која је исплаћена породицама палих бораца и ратних војних инвалида и шта Министарство одбране чини на решавању проблема војних бескућника, којих по његовим речима, у Србији има преко 5.000.

Народни посланик Момо Чолаковић је питао када ће бити враћен у скупштинску процедуру закон о удружењима, као и закони о спорту и о приватизацији у спорту. Указавши да грађани Новог Сада дуго чекају на издавање личних докумената, личних карата, пасоша и саобраћајних докумената, народни посланик је питао шта ће надлежно министарство предузети, будући да досадашње акције које би требало да смање гужве, нису дале добре резултате.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је одговорио да је закон о удружењима припремљен и да ће након усклађивања са Министарством финансија, како очекује, већ за десетак дана бити у скупштинској процедури.

Народни посланик Ђорђе Милићевић је поставио питање о владином програму мера који ће омогућити да се лакше преброди финансијска криза, односно које је место даљег развоја инфраструктуре у овом Владином програму, а посебно како Влада види могућност наставка изградње пруге Ваљево-Лозница. Посебно је питао да ли ће ребалансом буџета бити издвојена додатна средства за ову годину, како би укупна средства за отклањање последица земљотреса у Колубарском округу, била на нивоу прошлогодишњег издвајања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 31. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја