25. јануар 2023. Председник и чланови ПГП са Италијом са амбасадором Републике Италије у Републици Србији

25. јануар 2023. Председник и чланови ПГП са Италијом са амбасадором Републике Италије у Републици Србији

Среда, 25. јануар 2023.

Посланичка група пријатељства са Италијом разговарала са амбасадором Италије у Србији о унапређењу свеопште сарадње две земље

Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Италијом састали су се са амбасадором Републике Италије у Републици Србији, Луком Горијем и директором Италијанског института за културу Робертом Чинкотом.


Председник ПГП са Италијом Јован Палалић истако је да састанак има посебну важност, јер се одвија након одржавања конференције у Трсту под називом „Италија и Западни Балкан- раст и интеграције“, која има изузетан значај због поруке председнице Владе Републике Италије Ђорђе Мелони, која је у фокус Италије поново ставила земље Западног Балкана, као стратешку орјентацију, не само политичку, већ и економску и културну. Она је, како каже Палалић, употребила један израз који може бити нова инспирација за веће разумевање, а то је да је задатак италијанске Владе да донесе више Италије на Балкан.

У светлу тога он је нагласио да Италија снажно подржава Србију на њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији, али и истакао да ће за Србију Косово и Метохија увек бити неотуђиви део њене територије.

Говорћи о економској сарадњи Палалић је истакао да је Италија једна од најважнијих спољнотрговинских партнера, о чему сведочи и присуство великог броја малих и средњих предузећа у Србији, што даје снажан замајац економској сарадњи и потврђује да Србија нуди одличне услове за стране инвестиције.

Амбасадор Гори је потврдио да ће политички односеи две земље бити интензивирани, јер је нова италијанска влада поставила Балкан као приоритет, што је потврђено на Конференцији у Трсту, коју је снажно подржао и министар спољних послова Италије, Антонио Тајани. Нагласио је да је Италија припада групи земаља која покушава да стабилизује односе између Београда и Приштине, јер су мир и стабилност предуслов за економски развој, а Италија жели да интензивно ради на унапређењу економске сарадње са Србијом. У том циљу планирана су три важна догађаја која ће бити организована у првој половини ове године, а то је пре свега Бизнис форум, што ће како каже Амбасадор, бити симболичан тренутак за обнову економске сарадње. Италија ће, такође, бити партнерска држава у организовању пољопривредног сајма у Новом Саду, јер постоји жеља да пољопривреда буде приоритет економске сарадње две земље. Амбасадор је највио и надградњу сардње у области моде, кроз организовање месеца италијанске моде у Београду, са низом изложби, омажем креатору Ренату Балестри и низом радионица и сусрета модних креатора две земље.

„Италија је присутна у традиционалим секторима, текстилној, аутомобилској, банкарству, али Србија улази у нову индустријску фазу у којој високотехнолошки сектори добијају све већи значај и Италија жели да се позиционира на том плану“, истако је Амбасадор.

Саговорници су се сагласили да темељ сарадње треба градити кроз оснаживање међупарлаемнтане сарадње и најавили интензивирање сусрета народних посланика, радних тела, али и сусрете на највишем парламентарном нивоу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5