24. јануар 2023. Учесници састанка

24. јануар 2023. Учесници састанка

Уторак, 24. јануар 2023.

Посланичка група пријатељства са Уједињеним Краљевством одржала састанак са посланицом Парламента Уједињеног Краљевства

Посланичка група пријатељства са Уједињеним Краљевством данас је у Народној скупштини одржала састанак са посланицом Парламента Уједињеног Краљевства Венди Мортон, која борави у вишедневној посети Србији.


Невена Ђурић, која се налази на челу Групе пријатељства, на почетку састанка истакла је да је на јучерашњем састанку са Венди Мортон разговарала о великом броју тема, као што су подстицање и укључивање омладине у политички живот и рад државних институција, оснаживања жена и већу присутност на политичкој сцени, али и актуелним темама у земљи и парламентарном животу Европе. Ђурић је још једном подвукла да се Србија води политиком мира и стабилности на челу са председником Србије Александром Вучићем и да је питање безбедности Срба у Јужној покрајини, једно од главних задатака владајуће коалиције. Она је истакла важност и неопходност поштовања и примене свих раније потписаних споразума.

Мортон се захвалила члановима Посланичке групе пријатељства истакавши да јој овакви видови састанака помажу да стекне ближу слику о Србији и различитим политичким мишљењима и ставовима који народни посланици заузимају. Додала је и то да је један од циљева њене посете Србији подршка раду Вестминстерске фондације, која има дугогодишњу сарадњу са Народном скупштином и сагласила се да поред великог броја области у којима две земље блиско сарађују, попут одбране, безбедности и спољне политике, може додатно развијати кроз међупарламентарну сарадњу и размену искустава посланика. Указала је на чињеницу да се Србија и Уједињено Краљевство могу повезати кроз културу, уметност и сарадњу на академском нивоу и поменула добру праксу побратимљења градова две државе.

Прилику да разговарају са колегиницом из британског парламента искористили су и присутни чланови Немања Јоксимовић, Јасмина Каранац, Никола Нешић, др Драгана Ракић, Снежана Пауновић, Милимир Вујадиновић и Зоран Томић, који су са посланицом разговарали о разним видовима сарадње и политичким ставовима странака из којих долазе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5