29. јануар 2015. Учесници петог јавног слушања Одбора за заштиту животне средине „Рециклажа у Републици Србији“

29. јануар 2015. Учесници петог јавног слушања Одбора за заштиту животне средине „Рециклажа у Републици Србији“

Четвртак, 29. јануар 2015.

Пето јавно слушањe Одбора за заштиту животне средине „Рециклажа у Републици Србији“

У Дому Народне скупштине одржано је пето јавно слушање Одбора за заштиту животне средине на тему „Рециклажа у Републици Србији“.


Јавно слушање је отворио председник Одбора за заштиту животне средине др Бранислав Блажић који је рекао да ће закључци које Одбор буде усвојио након серије јавних слушања послужити за формулацију нових законских решења којима ће се боље уредити област заштите животне средине.
Државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић говорила је о процесу усклађивања домаћег законодавства са правом Европске уније и нагласила да је, у том контексту, најважније успостављање уређеног система рециклаже. Државна секретарка је најавила усвајање Владиних планова за третман опасног отпада и доношење нове Националне стратегије за управљање отпадом и додала да је потребно направити план финансирања рециклажне индустрије, што је, како је објаснила, један од главних захтева Европске уније.
Учесницима јавног слушања обратили су се председник Удружења рециклера Србије Ана Петровић Вукићевић и представник Југоимпекс-Е рециклаже Вујадин Шћекић који су говорили о проблемима рециклажне индустрије и плановима за наредни период.
Председница Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованка Арсић Каришић упознала је учеснике јавног слушања са принципима циркуларне економије чији је циљ повећање компетитивности компанија што води ка дугорочном економском развоју, отварању нових радних места и повезивању државног и приватног сектора. Рециклажа је једна од основних компоненти циркуларне економије, навела је Јованка Арсић Каришић.
Проф. др Зоран Стевић са Техничког факултета у Бору рекао је да држава треба да улаже у домаће пројекте и мини постројења за третман опасног отпада, да успостави јачу везу са научно-истраживачким институцијама и врши едукацију становништва.
Никола Егић, члан Управног одбора Удружења индустрије отпада Србије „Храбри чистач“ упознао је учеснике јавног слушања са проблемом проналажења локација за постављање рециклажних постројења.
Учесници расправе, народни посланици и представници невладиног сектора, закључили су да је потребно мењати законодавни оквир у области заштите животне средине и поново успоставити Фонд за заштиту животне средине.

Јавно слушање одржано је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 29. јануар 2015. | јавно слушање: Рециклажа у Републици Србији 29.01.2015Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4