21. фебруар 2019. Учесници Тринаестог пленарног заседања Парламентарне скупштине Медитерана

21. фебруар 2019. Учесници Тринаестог пленарног заседања Парламентарне скупштине Медитерана

Четвртак, 21. фебруар 2019.

Отворено 13. пленарно заседање Парламентарне скупштине Медитерана

Тринаесто пленарно заседање Парламентарне скупштине Медитерана (ПСМ), отворено је данас у Дому Народне скупштине, поздравним обраћањем потпредседника Народне скупштине Верољуба Арсића. Он је истакао да је заседање Парламентарне скупштине Медитерана догађај од прворазредног међународног значаја, који сведочи о значају парламентарне сарадње и дијалога.


„Београд је другу годину за редом место заседања Парламентарне скупштине Медитерана, што сведочи о посвећености Србије дијалогу, очувању мира и стабилности, али и о јачању поверења у Србију и њеног угледа у међународној заједници“, истакао је Арсић и изразио спремност Народне скупштине да настави да даје допринос вредним циљевима те организације.

Арсић је нагласио да ПАМ од свог оснивања ради на оснаживању дијалога и да је, бројним резолуцијама на најактуелније теме, потврдила статус снажне организације која се суочава са савременим изазовима.

У уводном обраћању потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да дводневно заседање ПАМ-а сведочи о посвећености Србије унапређењу мултилатерализма и односа парламената чланица медитеранског региона.

„Ова организација даје и конкретан допринос разматрању многих значајних тема. Верујем да ћете активним наступом кроз дебате допринети изналажењу одговора на савремене проблеме“, рекао је Дачић и искористио прилику да изрази захвалност свим земљама које нису признале самопроглашену независност Косова, као и оним земљама које су повукле своје првобитно признање. Такође, захвалио се и Парламентарној скупштини Медитерана која је пружила подршку очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности.

Председник ПСМ Педро Роке изразио је захвалност Народној скупштини на подршци и поверењу исказаном током протекле две године и сјајној сарадњи, али је нагласио да постоји још много проблема на глобалном нивоу који чекају решење. Ипак, како каже, не треба занемарити да је кроз активности Парламентарне скупштине Медитерана ојачано партнерство које се показује кроз плодоносне резултате, поготово на плану борбе против тероризма.

Поруку генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша, присутнима је прочитао генерални секретар ПАМ-а Серђо Пјаци.

Гутереш је поручио да се медитерански регион суочава са мноштвом савремених проблема, од тероризма до климатских промена, те позвао све учеснике заседања да буду солидарни и уједињени у раду на њиховом решавању.

Током заседања, на ком присуствују парламентарци из 28 земаља, потписан је меморандум о разумевању између Парламентарне скупштине Медитерана и Интерпарламентарне скупштине православља, а представљен је и рад 1. Сталног одбора за политичку и безбедносну сарадњу и 2. Сталног одбора за сарадњу у области економије, друштва и животне средине.

Другог дана заседања, 22. фебруара, биће изабран нови председник ПСМ, као и нови чланови бироа ове организације и додељене награде ПСМ лауреатима за 2018. годину.


Фото галерија

Видео (1)

Четвртак, 21. фебруар 2019. | 13. пленарно заседање Парламентaрне скупштине Медитерана 21.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2