Понедељак, 28. јануар 2019.

Осма седница Одбора за права детета

На седници, одржаној 28. јануара, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Савета за права детета Владе Републике Србије, који је поднео Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Извештај је члановима Одбора образложила министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и државна секретарка Стана Божовић. Министарка је истакла да су након првог извештаја из 2018. године и који је представљен Одбору, одржане још две седнице Савета за права детета. На седницама су усвојене измене и допуне Пословника о раду Савета, усвојен је коначни Нацрт стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, у рад је пуштен сајт Савета за права детета, на којем се заинтересовани могу информисати о раду свих досадашњих активности Савета. На једној од одржаних седница формирана је и Радна група Националног плана акције (НПА) за децу. Чланови Савета упознали су се са документом Мапа пута за елиминацију злоупотребе дечјег рада. На седници Савета представљене су и препоруке Савета за људска права УН у области права детета, добијене након представљања извештаја Републике Србије за трећи циклус универзалног породичног прегледа. УНИЦЕФ и Мрежа организација за децу Србије (МОДС) су заједнички представили иницијативу за унапређење мерења, праћења и извештавања о јавној потрошњи за децу у складу са препоруком Комитета за права детета. Представљен је и предлог Акционог плана који прати Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља и који ће се доносити двогодишње. На петој седници Савета, одржане почетком новембра прошле године, чланови Савета упознали су се са корацима предузетим по питању реализације одлуке са претходне седнице која се тиче јавне потрошње за децу.

На једној од одржаних седница Савет је размотрио предложен Нацрт закон о правима детета и Заштитнику права детета. У складу са Програмом рада за 2018. годину, члановима Савета представљена је и Анализа о доступности услуга на локалном нивоу деци из ромске заједнице. На даље, чланови Савета упознати су и са полугодишњим Извештајем о раду Међуминистарског оперативног тима за заштиту деце од насиља. Посебна радна група за рани развој деце представила је свој план рада за 2019. годину, а представљен је и наставак пројекта „Елиминација најгорих облика дечјег рада“, која ће се спроводити у сарадњи са Министарством рада САД. Представник МОДС, члановима Савета, образложио је препоруке за развој и унапређење мера, услуга и програма за спречавање издвајања деце из породица, односно за повратак деце у примарну породицу уколико је до раздвајања деце дошло. Такође, чланови Савета упознали су се са смерницама и праксама УНИЦЕФ глобалне Иницијативе за градове и општине по мери деце.

У току претходне године Савет је реализовао одлуку о покретању иницијативе за приступање Србије Глобалном партнерству за заустављање насиља над децом, представљен је први извештај о раду Савета Одбору за права детета, обележен је 20. новембар, као Светски дан детета, у ком је учествовала и Народна скупштина.

Чланови Одбора одредили су и члана Одбора за приступање, формирању и деловању Националне коалиције за окончање дечјих бракова у Републици Србији, за које је одређена народна посланица Сандра Божовић.

Седници је председавала заменица председнице Одбора Нада Лазић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Верољуб Арсић, проф. др Владимир Маринковић, Гордана Чомић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Наташа Михаиловић Вацић, Марко Ђуришић, Ана Караџић, Арпад Фремонд, др Данијела Стојадиновић, др Санда Рашковић Ивић, Наташа Мићић и Сандра Божић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 28. јануар 2019. | Осма седница Одбора за права детета 28.01.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31