Среда, 21. новембар 2007.

Осма седница Одбора за међунационалне односе

Одбор за међунационалне односе је на седници одржаној 21. новембра разматрао нацрт закона о култури и изабрао чланове Одбора у Посебну радну групу за припрему текста нацрта закона којим ће се уредити општа питања положаја припадника националних мањина и избор националних савета националних мањина.Одбор за међунационалне односе је на седници одржаној 21. новембра разматрао нацрт закона о култури и изабрао чланове Одбора у Посебну радну групу за припрему текста нацрта закона којим ће се уредити општа питања положаја припадника националних мањина и избор националних савета националних мањина.

Седници је председавала председник Oдбора Ана Маканова-Томанова, а седници су присуствовали државни секретар министарства културе Новица Антић са сарадницима и представници Сталне конференције градова и општина.

Државни секретар Новица Антић упознао је чланове Одбора са нацртом закона о култури, истакавши да се овим законом врши усклађивање са Уставом Републике Србије и европским стандардима и, после петнаест година, на модеран начин уређује област културе. Он је додао да је законом предвиђено оснивање националног савета за културу, који ће бирати Народна скупштина, а у чијем саставу ће бити и представници националних савета националних мањина. Народна скупштина ће, такође, усвајати и план културног развоја, као основу културне политике Србије. Законом је предвиђено и да национални савети могу да оснивају установе културе националних мањина. Закон уређује обавезно финансирање пројеката и програма путем јавних конкурса, са посебним освртом на финансирање пројеката националих мањина.

У току расправе чланови Одбора су дискутовали о начину одлучивања националног савета за културу, буџетском издвајању за развој културе националним мањинама и социјалној компоненти статуса самосталних уметника.

Чланови Одбора су донели закључак да, до следеће седнице Одбора, све посланичке групе упуте своје промедбе на нацрт закона о култури у писаној форми Одбору, како би се оне благовремено упутиле Министарству културе.

Чланови Одбора су једногласно изабрали народне посланике Мују Муковића и Јарослава Хребника за представнике Одбора у Посебној радној групи за припрему текста нацрта закона којим ће се уредити општа питања положаја припадника националних мањина и избор националних савета националних мањина.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 26. фебруар