4. јун 2021. Осма седница Одбора за заштиту животне средине

4. јун 2021. Осма седница Одбора за заштиту животне средине

Петак, 4. јун 2021.

Осма седница Одбора за заштиту животне средине

На седници Одбора, одржаној 4. јуна, чланови Одбора информисали су се о иницијативи за формирање зелене одборничке групе у Скупштини града Сремска Митровица.


Одржавање седнице поздравио је Петар Саванџић, заменик градоначелника Сремске Митровице, који се захвалио на одржавању прве седнице Одбора за заштиту животне средине, у актуалном сазиву, ван седишта.

Народни посланик, Томислав Јанковић информисао је Одбор о првој тачки дневног реда седнице, односно о иницијативи за формирање зелене одборничке групе у Скупштини града Сремска Митровица. Он је истакао да ова седница представља залагање Одбора да се народни посланици приближе проблемима грађана и на локалном нивоу и да се решења тако лакше изналазе. Он је члановима Одбора предочио постигнуте циљеве града Сремске Митровице у претходних неколико година и додао да се одатле изродила идеја о формирању зелене одборничке групе, у чему Народна скупштина већ има искуства. Додао је да је град конкурисао за пројекат „Одрживог развоја за све“ , платформе за локални дијалог, где је упућен јавни позив за достављање предлога, партнерских организација цивилног друштва и јединица локалних самоуправа, у циљу креирања заједничких иницијатива и механизама за активно учешће грађана у свим процесима одлучивања, на нивоу локалних заједница. Општи циљ је веће учешће организација цивилног друштва и јавности, у региону Срема, у процедурама доношења јавних политика и одлука на нивоу локалне заједнице, а у вези са облашћу за заштиту животне средине и циљеве одрживог развоја.

О другој тачки дневног реда, односно о раду регионалне депоније Срем-Мачва Сремска Митровица, Одбор је информисао Јован Ковачић. Он је истао да су град Сремска Митровица и град Шабац 2006. године закључили Споразум о сарадњи везан за формирање Региона за управљање чврстим комуналним отпадом. На основу тог Споразума два града су 2011. године закључили Споразум о изградњи, управљању и коришћењу регионалног система за управљање чврстим комуналним отпадом на територијама два града. Скупштина града Сремска Митровица и Скупштина града Шапца су 25. марта 2011. године донеле одлуку о оснивању Јавног комуналног предузећа Регионална депонија “Срем-Мачва”, са седиштем у Сремској Митровици. Регионална депонија је са пробним радом започела 2014. године. Прјекат је обухватао три фазе изградње, а до данас су од тога завршене две.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Гојко Палалић, Жарко Богатиновић, Марија Тодоровић, Томислав Јанковић, Јелена Обрадовић, Невенка Костадинова, Драган М. Марковић и Самира Ћосовић.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку пројекта „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога“ који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 4. јун 2021. | Осма седница Одбора за заштиту животне средине 04.06.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31