Петак, 8. октобар 2010.

Осамнаеста седница Одбора за заштиту животне средине

Чланови Одбора за заштиту животне средине разматрали су на седници одржаној 8. октобра питања у вези отровног муља који стиже реком Дунав из Мађарске.Чланови Одбора за заштиту животне средине разматрали су на седници одржаној 8. октобра питања у вези отровног муља који стиже реком Дунав из Мађарске.

Седници, којој је председавао Чедомир Јовановић, председник Одбора, присуствовали су министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић са сарадницима, помоћник министра унутрањих послова Предраг Марић, као и представници Хидрометеоролошког завода, Дирекције за воде, ЈП Србијаводе и Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине.

На почетку рада председник Одбора Чедомир Јовановић истакао је да нема разлога за забринутост јавности у односу на утицај инцидента у Међарској на животну средину код нас, да све државне институције у Србији, релевантне за овај проблем, функционишу, али и да овај случај опомиње да се не смеју занемаривати потенцијалне сличне ситуације у Србији на критичним тачкама. Он је додао и да се није ништа драматично догодило у Србији, о чему говоре испитивања воде, у нашем делу водотока Дунава, али и да је потребно превентивно реаговати у оваквим ситуацијама.

Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова упознао је са случајем чланове Одбора истакавши да су информације којима се располагало по избијању инцидента биле контрадикторне и да су се кретале од тога да нема опасности од изливања опасних материја у Дунав, до тога да се таква ситуација и догодила. До изливања је дошло на 340 км од Бездана. Државни органи Србије континуирано оперативно сарађују међусобно и са колегама из Мађарске и прогноза је да се пре понедељка не очекује присуство отровних материја у Дунаву на територији Србије, истакао је Марић. Он је додао и да постије три сценарија догађаја након понедељка и то: 1) да концентрација опасне материје буде разблажена и да не представља опасност; 2) да концентрација буде таква да део опасне материје уђе у Србију, када би државни органи упутили упозорење грађанству и 3) да концентрација буде висока, када би се поред упозорења увело и алтернативно снабдевање грађанства водом. Он је додао да ће највероватније доћи до првог сценарија, али да из предострожности не треба искључивати ни остала два. Током викенда, у односу на развој ситуације, биће направљен и избор плана реаговања, додао је Марић.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је члановима Одбора да је 6.октобра, када се акцидент догодио у Мађарској, узет узорак воде из Дунава, чија ће анализа на присуство тешких метала бити третирана као нулти узорак. Он је истакао да се вода мери на 134 места у Србији и да се очекује у наредних пар дана да ће талас из Мађарске ући у нашу земљу. Прва контрола коју ће мађарске власти вршити код Будимпеште и прве мере које ће се предузимати биће основ и за наш акциони план. Он је похвалио добру координацију свих државних органа у овом процесу и оценио да не би требало да буде већих последица овог акцидента по животну средину. Уколико се то буде догодило, грађанству ће бити дате препоруке у вези са коришћењем, прикупљањем и уништавањем рибе у складу са прописима. Он је још једном поновио да за сада нема опасности по живот људи и животну средину у Србији и апеловао на све да не узнемиравају јавност информацијама које нису потврђене и тачне и још једном позвао на коришћење званичних информација у вези са овим случајем.

У краћој расправи о овој тачки дневног реда седнице разговарало се и о помоћи коју је Србија понудила Мађарској, информацијама о наплати штете која ће у другим државама настати услед акцидента, правовременом и тачном информисању јавности о догађајима, као и о сазивању седнице Одбора на којој би се разговарало о проблемима у Панчеву и о 250 „црних“ тачака у Србији.

Након расправе чланови Одбора једногласно су закључили да подржавају рад државних органа који су ангажовани на праћењу ситуације; да радна група Одбора наставља рад и координацију са државним органима у овом случају, да Одбор упућује саучешће представницима Одбора за заштиту животне средине Парламента Мађарске поводом жртава овог акцедента и да је ово ситуација која подсећа на све кризне тачке које постоје у нашој земљи.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја