8. октобар 2015. Делегација Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије у Стразбуру

8. октобар 2015. Делегација Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије у Стразбуру

Четвртак, 8. октобар 2015.

Одржан четврти састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије у Стразбуру

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је четврти састанак 7. и 8. октобра 2015. године у седишту Европског парламента, Стразбуру, којим су копредседавали Игор Шолтес, заменик председника делегације Европског парламента, и Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.


Током дводневних разговора у Европском парламенту, посланици Народне скупштине и Европског парламента разменили су мишљења о стању приступних преговора и односима Европске уније и Србије, припремама Србије за отварање преговора о поглављима, дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, избегличкој кризи са којом се суочава Србија и земље чланице ЕУ, усаглашавању спољне и безбедносне политике, политици запошљавања и смањењу запослених у јавном сектору, заштити основних права и слобода, укључујући слободу медија и права мањина.

У разговору са народним посланицима, чланови Европског парламента посебно су истакли видљив и значајан напредак који је Србија остварила у преговорима о приступању Европској унији, регионалној сарадњи, и последњој рунди преговора и договорима постигнутим у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине. Сви чланови заједничког Одбора, у више наврата, апеловали су на Савет Европске уније и земље чланице да се до краја године отворе прва преговарачка поглавља са Србијом с обзиром да не постоји нити једна обавеза која није испуњена од стране Владе и свих институција Републике Србије. Они су изразили уверење да ће се на наредном састанку заједничког Парламентарног одбора у марту, у Београду, озбиљно разговарати на теме од значаја за већ отворена појединачна поглавља у процесу приступања Европској унији.

Посебна тема разговора била је актуелна избегличка криза са којом се суочава Србија, земље чланице Европске уније и друге земље у окружењу. Чланови заједничког Одбора поздравили су спремност ЕУ да обезбеди брзу и ефикасну хуманитарну и финансијску помоћ Србији како би јој помогла да се избори са сталним избегличким притисцима и у више наврата апеловали на државе чланице ЕУ да приступе решавању актуелне избегличке кризе, на координисан начин и уз потпуно укључивање земаља које су у процесу придруживања, а које су погођене великим приливом избеглица. Чланови су изразили захвалност за брзу хуманитарну реакцију Србије и значајне активности предузете да би се обезбедила најбоља могућа склоништа за хиљаде избеглица на њеној територији. Закључили су да се Србија, њене власти и грађани, понела изузетно хумано и одговорно, поштујући људска права и обезбеђујући најбоље могуће услове за избеглице са ратом угрожених подручја. Изразили су уверење да ће бити пронађено заједничко решење за ово велико питање и проблеме који се могу очекивати у будућности.

Копредседавајући Орлић и Шолтес сагласили су се да је састанак протекао у више него пријатељској атмосфери, конструктивној дебати и квалитетним закључцима. Они су истакли да је веома важно што је Заједнички одбор на крају састанка усвојио Декларацију и препоруке у којима су, на обострано задовољство, истакнута постигнућа Србије и стандарди неопходни за процес европских интеграција. Истакнуто је снажно опредељење два партнера да се упути јасна порука Савету Европске уније и земљама чланицама да се до краја године отворе прва преговарачка поглавља са Србијом с обзиром да су све институције Републике Србије испуниле све предвиђене и преузете обавезе. Они су изразили уверење да ће се на наредном састанку заједничког Парламентарног одбора озбиљно разговарати на теме од значаја за већ отворена појединачна поглавља у процесу приступања Европској унији и закључили да је успостављање темељног система вредности, заснованог на принципима које високо поштују обе стране, примарни заједнички циљ.

Декларацију и препоруке можете преузети овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5