25. новембар 2010. Учесници јавног слушања

25. новембар 2010. Учесници јавног слушања

Четвртак, 25. новембар 2010.

Одржан скуп о улози медија у борби против насиља над женама

Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, Одбор за равноправност полова организовао је у Дому Народне скупштине јавно слушање на тему: „Улога медија у борби против насиља над женама.


Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, Одбор за равноправност полова организовао је у Дому Народне скупштине јавно слушање на тему: „Улога медија у борби против насиља над женама.“

У свом обраћању на почетку скупа, председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић истакла је да је у Србији од почетка године убијено 26 жена, да је свака трећа жена у Србији жртва физичког насиља у породици, а свака друга жртва психичког насиља. Ови подаци говоре да је насиље над женама велики друштвени проблем, што обавезује све државне органе, медије, међународне и невладине организације да се више ангажују у стварању друштва без насиља.

Указала је и да број пријављених случајева насиља над женама, који је за четири пута већи у односу на 2004. годину, говори о промењеном односу друштва према овом проблему.

Председница Народне скупштине је рекла да Србија има институционалне оквире за борбу против насиља над женама, који су уграђени у законе о: раду, равноправности полова, забрани дискриминације, Породични законик, Кривични законик и друге.

Према њеним речима, медији треба активно да учествују у искорењивању схватања насиља над женама као културолошке неминовности и да промовишу идеју заштите жртава насиља јер је насиље над женама злочин. Свака информација о томе треба да носи јасну поруку да је реч о кршењу основних људских права и достојанства, нагласила је Славица Ђукић-Дејановић.

Председница Одбора за равноправност полова др Гордана Пауновић-Милосављевић указала је да у Србији 70 одсто жена доживи неки облик насиља у току године. Да би се таквo стање изменило неопходно је да се промени, пре свега, свест људи, а медији имају велику улогу у томе.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике и председница Савета за родну равноправност Владе Сrбије Снежана Лакићевић представила је план за сарадњу Савета са медијима у борби против насиља над женама и најавила да ће Влада до краја године усвојити стратегију за спречавање насиља над женама. Државна секретарка у Министарству културе Снежана Стојановић-Плавшић изнела је ставове овог министарства о улози медија у борби против насиља над женама.

У име Радне групе за права детета Милица Војић-Марковић указала је да је у порасту насиље над децом, најчешће у породици, као и да су деца изложена више емоционалном него физичком насиљу. Истакла је да је нашој земљи потребан целовит закон о заштити права деце.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да се родна равноправност, као и насиље над женама, третирају превасходно као женско питање и да у медијима преовлађују стереотипи о женама. У име Независног удружења новинара Србије Јелка Јовановић је истакла да медији одсликавају прилике у друштву и да би на оваквим скуповима требало да учествују и представници медија, као креатори јавног мњења.

У раду скупа учествовали су чланови Одбора за равноправност полова и други народни посланици, као и представници Управе за родну равноправност и Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. О својим искуствима у раду говориле су представнице комисија и савета за родну равноправност Ниша, Чачка и Новог Пазара.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4