17. мај 2019. Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Корејом са делегацијом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парламента Републике Кореје

17. мај 2019. Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Корејом са делегацијом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парламента Републике Кореје

Петак, 17. мај 2019.

Одржан састанак чланова посланичких група пријатељства Кореје и Србије

Чланови Посланичке групе пријатељства са Корејом Народне скупштине Републике Србије састали су се данас са делегацијом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парламента Републике Кореје, која борави у званичној посети.


Председница Посланичке групе пријатељства са Корејом др Љубица Мрдаковић Тодоровић на самом почетку састанка пожелела је добродошлицу делегацији и истакла задовољство поводом посете која се реализује у време обележавања 30 година дипломатских односа две земље. Председница ПГП-а истакла је да су односи две земље добри и пријатељски, са простором за унапређење на готово свим нивоима. Навела је да ће се међусобна сарадња продубити међусобним међупарламентарним посетама која ће са собом повући и развој сарадње на пољу културе, просвете, спорта, туризма, заштите животне средине и у другим областима.

Председник Парламентарне групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Кореје Ђонгу Ли истакао је да Република Кореја подржава стратешко опредељење Републике Србије ка евроинтеграцијама, као и економски развој и реформе које Србија тренутно спроводи. Навео је и да ће се, у оквиру званичне посете, делегација састати са корејским предузетницима који послују у Србији, са којима ће бити речи о проширењу инвестиција.

Др Љубица Мрдаковић Тодоровић искористила је прилику да се захвали Републици Кореји на хуманитарној помоћи у области здравства, у сектору дечије заштите и неге, и додала да сарадња постоји и у области просвете и између институција, попут музеја, на основу Меморандума о сарадњи из 2017. године. Навела је и то да је корејска амбасада приближила корејску културу Србији, манифестацијом „Дани корејске културе у Србији“, прошле године, те да Србија подржава међусобну сарадњу градова и општина двеју држава.

Делегацији Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парламента Републике Кореје, обратили су се и чланови Посланичке групе пријатељства са Корејом проф. др Владимир Маринковић, мр Јадранка Јовановић, доц. др Иван Бауер и Хаџи Милорад Стошић који су истакли могућност продубљивања сарадње у областима туризма, културе и медија.

На састанку је поменута и сарадња у међупарламентарним организацијама, попут оне у Интерпарламентарној унији, на чијем ће наредном заседању Србија бити домаћин, између 13. и 17. октобра 2019. године, где ће поново бити прилике за сусрете на највишем државном нивоу и разговора о билатералној сарадњи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
петак, 18. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја