23. децембар 2015. Одржан састанак чланица Женске парламентарне мреже и представника тимова за родно одговорно буџетирање из седам општина у Србији

23. децембар 2015. Одржан састанак чланица Женске парламентарне мреже и представника тимова за родно одговорно буџетирање из седам општина у Србији

Среда, 23. децембар 2015.

Одржан састанак чланица Женске парламентарне мреже и представника тимова за родно одговорно буџетирање из седам општина у Србији

Чланице Женске парламентарне мреже састале су се, 23. децембра у Дому Народне скупштине, са представницима тимова за родно одговорно буџетирање из седам општина у Србији како би разговарали о примерима добре праксе општинских родно буџетских иницијатива.


Отварајући састанак, координаторка Женске парламентарне мреже Вера Пауновић подсетила је све присутне да је родно одговорно буџетирање, кроз Закон о буџетском систему, постало саставни део буџета за 2016. годину, што, како је навела, сматра великим успехом свих народних посланица у парламенту.

„Данас смо се састали са вама, представницима тимова из седам општина који сте прошли обуку „UN WOMEN“ i „Европски прогрес“ ради увођења родно одговорног буџетирања у буџетима својих општина и представницима стручног цивилног сектора како бисмо разменили искуства о примени родно одговорног буџетирања на буџетима у својим општинама“, закључила је Пауновић, захваливши се свима на помоћи коју су пружили Мрежи приликом рада на изради амандмана на Закон о буџетском систему.

Присутнима се, испред Организације Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена „UN WOMEN“ обратила Милана Рикановић која је истакла да је приоритет у раду те Организације да се све политике и програме које спроводе они, као и њихове партнерске организације укључе родну перспективу. Увођење родне анализе и перспективе у буџетски систем Србије, како је навела, представља велики успех који је Женска парламентарна мрежа постигла и који може да послужи као пример који ће у будућности моћи да се примени и у општинама, покрајинским органима и на националном нивоу.

Александра Владисављевић, консултант за родно одговорно буџетирање, током свог излагања, истакла је да су политике одговорност свих одељења и оно што ће се наћи у буџету је заједнички посао, и да је јако важно да се дефинишу улоге у целом том процесу, шта раде људи који припремају буџет а шта они који се баве темом родне равноправности, оценивши да је за успех кључно да се осмисли како ће тимови радити у пракси, да им се пружи неопходна подршка и да се створе предуслови који се односе на примену члана 40. Закона о равноправности полова.

Драган Божанић, консултант за родно одговорно буџетирање такође је честитао чланицама Мреже које су, како је рекао, омогућиле да се рад на увођењу родно одговорног буџетирања у Закон, постави на квалитативно виши ниво и што више није ствар сензибилитета запослених, него је постало и обавеза.

Током састанка, између осталог, разговарало се и о односу локалних самоуправа према родно одговорном буџетирању, а посебна пажња посвећена је питању подизања свести о родној равноправности у локалним самоуправама, као и о перспективи исте.

Присутне је поздравила чланица ЖПМ Марија Обрадовић истакавши да је за добар резултат у раду важно да се не робује формалностима већ да се треба бавити суштином и да сматра да би требало да се уведе пракса редовних састанака око будућих активности, јер, како је навела, та неформална повезаност у раду, када је реч о родно одговорном буџетирању може много да допринесе. „Морамо бити повезане како бисмо аргументима инсистирале да предмет нашег залагања заживи и широм целе Србије“, закључила је том приликом Обрадовић.

Аида Ћоровић, чланица ЖПМ говорила је о важности рада на овом питању јер сматра да то, између осталог, подиже углед не само Женске парламентарне мреже већ и Парламента уопште.

Љиљана Малушић, чланица ЖПМ током састанка оценила је да жене морају бити уједињене, да морају показати своју моћ јер свет чине жене. Она је апеловала на присутне да развијају уније жена у оквиру својих општина, јер сматра да удружене могу бити јаче и да је то кључ успеха.

Дубравка Филиповски, чланица ЖПМ поздравивши присутне нагласила је да се по питању о коме се данас говорило постигло доста, уз напомену да по питању истог има још доста посла. Она је подсетила да је на реду наставак мушко - женског дијалога, оснаживање на локалу, даље формирање женских одборничких мрежа, развијање даљих механизама, као и спровођење индикатора. „Чињеница је да то што смо успели да у законодавној власти имамо 30 одсто жена у парламенту као и одборница у локалној самоуправи сада намеће Републици Србији да, због отварања поглавља 23 и 24, донесе нови закон о родној равноправности и, уколико будемо успели у настојању да тај закон предвиђа 50 одсто жена и у извршној власти, долазимо до оне квоте која је неопходна за спровођење закона о родном буџетирању, оценила је Филиповски.


Тимови за родно одговорно буџетирање које чине локална тела за родну равноправност и представници из општинских одељења за финансије говорили су о родно буџетским иницијативама у својим општинама. Такође, они су представили примере добре праксе општина Власотинце, Нова Варош, Владичин Хан, Сјеница, Пријепоље, Алексинац и Прибој и разменили искуства о примени родног буџетирања у буџету тих општина.

Састанку су присуствовали представници Мисије ОEBS у Србији, Организације Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) i UNOPS-a.

Уз координаторку Женске парламентарне мреже Веру Пауновић, у разговору су учествовале и чланице Марија Обрадовић, Дубравка Филиповски, Љиљана Малушић, Сабина Даздаревић, Аида Ћоровић, Јелисавета Вељковић и Љибушка Лакатош.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја