9. март 2016. Састанак представника Народне скупштине и делегације ПС НАТО

9. март 2016. Састанак представника Народне скупштине и делегације ПС НАТО

Среда, 9. март 2016.

Одржан састанак представника Народне скупштине и делегације ПС НАТО

Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић и шеф сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз, састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО.


У уводном излагању потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић пожелео је у име председника Народне скупштине, народних посланика и своје лично име, добродошлицу делегацији НАТО. Он се осврнуо на добру и успешну сарадњу коју стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО, чији је члан и сам био, остварује са ПС НАТО, у којој настоји да пружи активан допринос и развија партнерске односе.

Бечић је подсетио да је Народна скупштина, по трећи пут била домаћин Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО, на ком се окупило преко две стотине учесника, укључујући и представнике 22 државе чланице и придружене чланице ПС НАТО, као и представнике министарстава и других државних институција, међународних организација, дипломатског кора, академске заједнице и представнике организација цивилног друштва. Потпредседник Бечић истакао је да у прилог доброј сарадњи сведоче и честе посете делегације одбора ПС НАТО Републици Србији, а посебно данашња, с обзиром да се у саставу делегације налазе парламентарци из 16 држава чланица и придружених чланица НАТО.

„У том контексту дозволите да вас подсетим да као војно неутрална држава, која не тежи чланству у НАТО, желимо да унапредимо партнерску сарадњу у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир, односно да будемо поуздан, одговоран и предвидив партнер и саговорник НАТО у циљу заједничког допринос очувања мира и стабилности у региону“, нагласио је потпредседник Бечић.

Потпредседник Парламентарне скупштине НАТО Лорд Џоплинг (Lord Jopling) захвалио се на добродошлици и изразио задовољство што је у прилици да поново посети Србију и разговара са њеним парламентарцима. Осврнувши се на чињеницу да се у делегацији НАТО налазе парламентарци који до сада нису имали прилику да посете Народну скупштину, Џоплин је замолио потпредседника Бечића да их упозна са радом парламента и изборним системом у Републици Србији, с обзиром да је Србија ушла у предизборни процес.

Потпредседник Бечић истакао је да је премијер Владе Александар Вучић одлучио да затражи расписивање избора на свим нивоима у циљу обезбеђивања континуитета и легитимитета, који ће, како је нагласио, грађани несумњиво дати влади, за наставак спровођења економских реформи. Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, додао је да је такође неопходно да се прикључење Европској унији обави у мандату једне владе, што је гаранција консензуса о кључним питањима у том процесу.

Потпредседник Џоплин захвалио се Народној скупштини што је организовала разговоре делегације НАТО и парламентараца и изразио наду да ће разговори који следе бити конструктивни и да ће допринети успостављању квалитетније и продуктивније сaрадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1