Понедељак, 14. октобар 2019.

Одржан округли сто Организације за забрану коришћења хемијског оружја на 141. Скупштини ИПУ

Потпредседник Народне скуштине и члан делегације ИПУ проф. др Владимир Маринковић захвалио се Организацији за забрану хемијског оружја на организовању Округлог стола, са посебним фокусом на улогу парламентараца у јачању националне примене Конвенције о хемијском оружју.


Проф. др Маринковић истакао је да данашњи Округли сто представља наставак дебате која је започета на Скупштини ИПУ у Дохи и служи као добра прилика за даље испитивање начина имплементације Конвенције о хемијском оружју. „Скупштина ИПУ је увек драгоцена платформа за размену искустава и изазова са којима се парламенти суочавају у процесу примене различитих међународних механизама“, нагласио је потпредседник. Додао је да су теме сузбијања и контроле оружја темељно размотрене на седницама ИПУ и омогућавају посланицима да свеобухватно дискутују о томе како да допринесу светском миру и безбедности.

Проф. др Маринковић објаснио је да је примена различитих одлука, које се односе на контролу оружја, данас важнија него икада раније, како би било могуће постићи договоре о разоружању и неширењу стратешког оружја. Према његовим речима, мултилатерални недискриминаторни споразуми о разоружању, попут Конвенције о хемијском оружју и Конвенцијe о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког и токсинског оружја и о њиховом уништавању, играју кључну улогу у јачању свеукупне безбедности. Проф. др Маринковић је појаснио да је неопходно да парламенти активно прате и надзиру имплементацију свих уговора о контроли оружја и других резолуција Уједињених нација у вези са овом темом, како би се осигурала ефикасна примена истих.

Потпредседник је подвукао да Конвенцијa о хемијском оружју представља најделотворнији међународни механизам, који има за циљ да елиминише целу категорију оружја за масовно уништење. Он је нагласио да потпуна и ефективна имплементација ове Конвенције значајно утиче на побољшање глобалне безбедности, као и да је кључна за превенцију злоупотребе хемијског оружја. У том смислу, парламенти имају круцијалну улогу у процесу формирања одговарајућег правног оквира, који би био праћен неопходним надзором, превентивним мерама и методама подизања свести међу људима.

Проф. др Владимир Маринковић подсетио је да je Србија потписница Конвенције о хемијском оружју од 2000. године и у потпуности је посвећена њеној примени.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја