22. јул 2013. Међусекторски састанак Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији 2010-2015.

22. јул 2013. Међусекторски састанак Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији 2010-2015.

Понедељак, 22. јул 2013.

Одржан међусекторски састанак Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији 2010-2015.

У Народној скупштини данас је одржан међусекторски састанак Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији 2010-2015, на коме су представљене досадашње активности и најављен будући рад институционалних механизама за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције.


Састанак је организован у сарадњи са владином Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом, Мултисекторским координационим телом (МСКТ) за спровођење Националног акционог плана за примену УН Резолуције 1325 и организацијама цивилног друштва из области безбедности, одбране и родне равноправности.

Састанак је отворила директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Ивана Ћирковић, која је рекла да је фокус данашњег састанка разматрање најбољих механизама сарадње са организацијама цивилног друштва, како би се успоставио системски приступ побољшању положаја жена у Републици Србији.

Председница Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији 2010-2015. Злата Ђерић упознала је учеснике састанка са досадашњим активностима Комисије, као надзорног органа на чијем је челу, као и начином подношења извештаја Народној скупштини. Она је говорила о законодавном оквиру Републике Србије, који регулише област људских права, родне равноправности и посебно положај жена, о изменама и допунама закона које су усмерене на побољшање положаја жена као и о учешћу жена у раду радних тела Народне скупштине и раду Женске парламентарне мреже.

Председница Мултисекторског координационог тела за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН Весна Николић представила је активности МСКТ-а, као оперативног тела Владе основаног 2011.године, које се стара о спровођењу циљева Акционог плана. Она је указала на значај доношења јединствене листе индикатора за спровођење НАП-а и додала да се извештаји МСКТ подносе Влади и Народној скупштини на шестомесечном нивоу, као и да је остварена интерсекторска сарадња са невладином сектором и међународним организацијама.

На састанку су се представиле и организације цивилног друштва укључене у примену Резолуције 1325 – Жене у црном, Београдски центар за безбедносну политику, Ромски женски центар Бибија, Центар за истраживање јавних политика, Аутономни женски центар, Астра, Правни скенер, ЈУКОМ, Хелсиншки одбор за људска права, Атина и UN Women. Представници невладиног сектора разменили су искуства са народним посланицима, члановима Комисије, представницима Владе и МСКТ-а, на пољу заштите људских и женских права и изнели предлоге за унапређење будуће сарадње на овом пољу. Указано је на неопходност ближе комуникације невладиног сектора са државним телима, активности које је потребно предузети да би циљеви Акционог плана могли да се примене и на локалном новоу, едукацију свих учесника који су укључени у процес примене Акционог плана и потребу да се обезбеде домаћа средства за финансирање Акционог плана и Стратегије.

По завршетку састанка, израдиће се закључци и препоруке који ће бити достављени свим учесницима састанка.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1