11. јануар 2021. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач на виртуелном састанку КОСАК председавајућих у оквиру португалског председавања Савету ЕУ

11. јануар 2021. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач на виртуелном састанку КОСАК председавајућих у оквиру португалског председавања Савету ЕУ

Понедељак, 11. јануар 2021.

Одржан виртуелни састанак КОСАК председавајућих у оквиру португалског председавања Савету ЕУ

Председник Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и заменик председника Одбора Душица Стојковић учествовале су на виртуелном састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ (КОСАК), који се у оквиру Парламентарне димензије португалског председавања Савету Европске уније, одржао 11. јануара 2021. године.


Састанак окупља председавајуће одборима за европске послове парламената држава чланица ЕУ, парламената држава кандидата за чланство и представнике Европске комисије и Европског парламента.

Састанком су председавали председник Одбора за европске послове Парламента Португала Луис Капулас Сантос, а учесницима се обратио председник Парламента Португала Едуардо Феро Родригес, који се у уводном обраћању осврнуо на борбу против глобалне пандемије КОВИД19, набавку вакцина у ЕУ, поменувши притом и солидарност ЕУ са Хрватском, коју je у протеклим данима погодило више разорних земљотреса. На Дневном реду су биле теме као што су приоритети португалског председавања Савету ЕУ и обнова и отпорност ЕУ након избијања пандемије КОВИД19.

У оквиру прве сесије, током које су представљени приоритети португалског председавања Савету ЕУ, учесницима се обратио министар спољних послова Португала Аугусто Сантос Силва, који се осврнуо на економски опоравак ЕУ, указујући на дигиталну и зелену транзицију која је неопходна у наредном периоду, као и да ће током председавања Португала, тежња бити на јачању економско- социјалног модела ЕУ.

Председник Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је у свом обраћању истакла да је један од приоритета португалског председавања јачање глобалне улоге Европе у свету, на бази отворености, ефикасног мултилатерализма и јачање међународних партнерстава. У светлу овако постављених приоритета, позвала је португалско председавање да убрза динамику преговора Србије о чланству у ЕУ. „Иако смо суочени са последицама светске пандемије, ми вредно и доследно радимо на остварењу реформи како бисмо постали равноправна чланица Европске уније, уз то поштујући и уважавајући све различитости и проблеме са којима се суочава и сама Европска унија“, истакла је Елвира Ковач. Изразила је очекивање да ће нова методологија преговора допринети бржој валоризацији наших активности које спроводе Влада РС, а у оквиру својих надлежности и Народна скупштина. Елвира Ковач је истакла да се нада да ће нова методологија допринети додатном кредибилитету политике проширења, која се кроз историју показала као једна од најуспешнијих политика ЕУ.

У оквиру друге сесије на тему обнове и отпорности Европске уније, говорила је комесар ЕК за кохезију и реформе Елиса Ферера, која је истакла напоре Европске комисије у обезбеђивању довољне дозе вакцина за сваког појединца на територији ЕУ. Истакла је значај зелене и дигиталне транзиције која ће се заснивати на економско социјалном опоравку и поштовању основних људских права. Главна мисија је јачање отпорности Европе и поверења у европски социјални модел, промовисање ЕУ која је иновативна и окренута будућности, заснована на заједничким вредностима солидарности, конвергенције и кохезије. Фонд за обнову и отпорност ЕУ захтева од држава чланица да припреме план реформи опоравка. ЕУ ће радити на промовисању Европског зеленог договора и примени Закона о клими и закона о декарбонизацији, одрживом коришћењу океанских ресурса, као и развоју транспортних и енергетских стратегија које подржавају одрживост животне средине.

Заменик председника Одбора Душица Стојковић је у свом обраћању истакла да је у контексту јачања отпорности и еластичности ЕУ, значајно стављање у фокус дигиталне агенде за поспешивање опоравка, посебно узимајући у обзир да је дигитална индустрија једна од привредних области са највећим растом у Србији која може да буде катализатор за даљи раст. Република Србија је чврсто пригрлила дигиталну економију коју посматра као својеврстан ресурс да се искористе прилике које доноси Економско инвестициони план за Западни Балкан, посебно кроз дигитално повезивање, и посвећеност стварању Заједничког регионалног тржишта. „Овом приликом желимо да подсетимо на постигнућа Дигиталног самита одржаног у априлу 2019. године у Београду, када је потписан регионални споразум о ромингу. Сматрамо да су мере које је предузела Влада РС у договору са председником РС биле адекватне, да је банкарски систем одржао своју стабилност, као и да је напредак ИТ сектора помогао у имплементацији мера. Прелаз на бесконтактни вид пословања ће свакако бити један од приоритета и у наредном периоду, јер показало се да је управо то наша будућност. На том путу Република Србија остаје кредибилан партнер у кога можете имати пуно поверење, а са друге стране, очекујемо да ЕУ пружи додатни импулс и охрабри напоре Србије у процесу преговора о чланству у ЕУ“, закључила је Душица Стојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
недеља, 28. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја