1. децембар 2014. Учесници јавног слушања

1. децембар 2014. Учесници јавног слушања

Понедељак, 1. децембар 2014.

Одржано јавно слушање „Управљање индустријским отпадом и третман опасног отпада у Републици Србији“

У Дому Народне скупштине одржано је треће јавно слушање Одбора за заштиту животне средине на коме се расправљало о управљању индустријским отпадом и третману опасног отпада у Републици Србији.


Јавно слушање је отворио председник Одбора за заштиту животне средине др Бранислав Блажић који је скренуо пажњу на опасност од производње и складиштења великих количина индустријског отпада и његовог погубног утицаја по животну средину и здравље људи. Председник Одбора је такође истакао значај развоја свести о очувању здраве животне средине и потреби едукације већ у предшколском и школском узрасту.
Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Радмила Шеровић указала је на висок ниво усаглашености домаћег законодавства са европским законима, али да је потребно јачање спровођења законске регулативе. Представница Министарства навела је и да је неопходно стратешко јачање рециклажне индустрије.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић представио је учесницима јавног слушања Извештај о управљању отпадом у Републици Србији и навео податак да се у Србији годишње произведе 8,7 милиона тона отпада, од чега 83 одсто у постројењима, а 17 одсто у осталим предузећима која имају обавезу извештавања о утицају на животну средину. Радовић је рекао да су највећи загађивачи животне средине термоенергетска постројења.

Из Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој обратио се Слободан Пузовић који је говорио о стању у погледу управљања отпадом у Војводини и нагласио да се отпад у Војводини не складишти у складу са законом. Он је апеловао на поновно успостављање Фонда за животну средину.

Учесницима јавног слушања обратили су се и професор Машинског факултета у Београду Александар Јововић који је приказао податке о управљању индустријским отпадом и отпадом предузећа у стечају, затим председник Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованка Арсић Каришић, Синиша Митровић из Привредне коморе Србије и Миодраг Митровић из Удружења „Храбри чистач“.

У расправи су осим чланова Одбора и представника надлежних државних органа учествовали и представници невладиног сектора, међународних организација и академске заједнице.

Јавно слушање одржано је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП)/Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 1. децембар 2014. | јавно слушање: Управљање индустријским отпадом и третман опасног отпада у Републици Србији 01.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја