5. новембар 2008. Учесници јавног слушања

5. новембар 2008. Учесници јавног слушања

Среда, 5. новембар 2008.

Одржано јавно слушање „Побољшање положаја избеглица и интерно расељених лица у Србији“

На иницијативу Одбора за рад, борачка и социјална питања, у Народној скупштини Републике Србије, одржано је јавно слушање на тему ''Побољшање положаја избеглица и интернорасељених лица у Србији''.


На иницијативу Одбора за рад, борачка и социјална питања, у Народној скупштини Републике Србије, одржано је јавно слушање на тему ''Побољшање положаја избеглица и интернорасељених лица у Србији''.

Отварајући јавну дебату, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић – Дејановић је подсетила да је Србија током деведесетих година пружила уточиште стотинама хиљада избеглих са простора бивше СФРЈ. Ђукић – Дејановић је указала да су се многи од њих у међувремену натурализовали, али да и даље у нашој земљи има око 97 000 људи са избегличким статусом и још 206 000 интерно расељених лица који тренутно не могу да се врате у своје домове. Република Србија је током свих ових година упркос бројним проблемима са којима се суочавала, пружала заштиту и помоћ уз подршку УНХЦР-а и других међународних донатора, али се многи и даље суочавају с великим проблемима у свакодневном животу, док не мали број њих, нарочито припадници ромске националне мањине, живи испод границе људског достојанства, објаснила је председница.

Председница Народне скупштине позвала је народне посланике да активно учествују у свим процесима везаним за унапређење положаја избегличких и расељених лица у Србији.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић је навео да је ово друго јавно слушање у Народној скупштини о положају избеглих и расељених, а организовано је како би се чуло с којим проблемима се и данас суочавају и на који начин је могуће трајно решити избегличко питање у региону.

У раду дебате учествовали су и шеф Представништва УНХЦР за Србију Ленарт Коцалајнен, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, помоћник министра за Косово и Метохију и председник Координационог центра за КиМ Звонимир Стевић, комесар за избеглице Владимир Цуцић, шеф Мисије ОЕБС у Србији Ханс Ола Урстад, извршни директор Групе 484 Миодраг Схреста, а у раду дебате учествовали су и народни посланици, као и представници избегличких удружења.

Већина уводничара се сложила да се на побољшању положаја избеглица доста урадило, а на то указује и чињеница да је 1996. године било око 700 колективних центара, а да их данас има 75. За решавање проблема избеглих и интерно расељених лица кључна је њихова интеграција у друштво или одржив повратак у матичне државе, али је оцењено да у земљама региона још увек нема политичке воље да се овај проблем реши. Заједнички закључак је да је неопходно у потпуности спровести Сарајевску декларацију и да ће се о начинима њене примене расправљати на састанку почетком децембра ове године у Женеви.

У наставку рада, после уводних излагања, отворена је дискусија у којој су учесници указали на проблеме избеглица и расељених лица у Србији.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 30. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја