20. новембар 2014. Јавно слушање у организацији Одбора за права детета

20. новембар 2014. Јавно слушање у организацији Одбора за права детета

Четвртак, 20. новембар 2014.

Одржано јавно слушање у организацији Одбора за права детета

У организацији Одбора за права детета, у Дому Народне скупштине одржано је јавно слушање на тему „25 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета – решавање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици“ поводом Светског дана детета.


Председница Одбора за права детета Маја Гојковић отворила је јавно слушање и истакла да данашње јавно слушање представља корак напред ка решавању проблема деце која су изложена искоришћавању, злоупотребама и дискриминацији. Председница Одбора навела је да забрињавају подаци о броју сиромашне деце, како у Србији тако и у региону, међу којима су посебно угрожена „деца улице“. Гојковић је навела да ово јавно слушање представља прилику да се сагледају могућности за унапређење механизама заштите ове осетљиве групе и нагласила да је тај циљ могуће постићи стратешким и дугорочним планирањем мера и активности свих друштвених актера, законодавне извршне и судске власти, локалних самоуправа, а уз помоћ организација цивилног друштва. Она је истакла да је важно ову децу уочити као жртве, а не као преступнике и уместо санкција пружити им заштиту. Председница Гојковић је навела да је Народна скупштина посвећена стварању законских предуслова да се права деце додатно унапреде примењујући европске стандарде и обавезе које су предузете потврђивањем Конвенције о правима детета. Маја Гојковић је указала и на потребу да се у оквиру надлежности Владе сагледају могућности за измену закона који би још боље дефинисали правну видљивост деце улице. Председница Одбора поручила је да ће Одбор за права детета наставити да мобилише све ресурсе у друштву, у циљу грађења здравог и толерантног друштва, у коме ће приоритет бити стварање једнаке шансе за сву децу.

Министар рада, запошљавања и социјалне политике Александар Вулин оценио је да се квалитет једног друштва мери тиме како се оно односи према најслабијима. Он је навео да је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике препознало потребу да се одговори на проблем деце улице и у том циљу формирало радне групе у оквиру социјалних центара. Он је навео и да ће у циљу заштите деце и њиховог најбољег интереса бити измењени закони који то обезбеђују. Министар Вулин је рекао да је током прошле године 60 деце склоњено са улице и истакао да ће Министарство наставити да ради у истом смеру. Он је обавестио учеснике скупа и да је током прошле године усвојено 154 деце, додајући да се очекује да до краја ове године тај број буде 180.

Јоланда Сан Хосе, шеф I сектора операцијa Делегације ЕУ у Републици Србији истакла је да Европска унија посебну пажњу посвећује правима детета и да се мора посебна пажња посветити њиховим најбољим интересима. Она је навела да ЕУ кроз процес стабилизације и приступања прати ниво заштите права детета
Мајкл Сент Лот, директор УНИЦЕФ-а за Србију оценио је да је пре 25 година свет учинио ванредну обавезу према деци усвајањем Конвенције Уједињених нација о правима детета.
Нада Лазић, члан Одбора и модератор јавног слушања оценила је да „деца улице“ представљају један од највећих социјалних проблема у нашем друштву, додајући да је комуникација између свих сегмената друштва, а посебно ослушкивање младих од највећег значаја за заштиту права деце.
Учесницима скупа обратиле су се и Гордана Стевановић, заменик Заштитника грађана за права детета, Милица Ђорђевић, директорка Центра за интеграцију младих и Андреа Жеравчић, директорка канцеларије Save the children у Београду.

Јавном слушању су присуствовали народни посланици, Градског центра за социјалну заштиту, Међународне организације рада, Републичког завода за социјалну заштиту, УНИЦЕФ-а, Центра за права детета, Грађанске иницијативе, као и невладиног сектора.

Јавно слушање организовано је уз подршку УНИЦЕФ-а и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) кроз Пројекат под називом: “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, који се спроводи у сарадњи Народне скупштине и ове две организације.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 20. новембар 2014. | јавно слушање: 25 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета – решавање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици 20.11.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја