23. децембар 2014. Учесници јавног слушања о управљању средствима из ИПА-2 фондова

23. децембар 2014. Учесници јавног слушања о управљању средствима из ИПА-2 фондова

Уторак, 23. децембар 2014.

Одржано јавно слушање о управљању средствима из ИПА-2 фондова

У организацији Одбора за европске интеграције, одржано је јавно слушање на тему: „Управљање средствима из ИПА-2 фондова“.


Јавном слушању су присуствовали народни посланици, посланици парламената Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, представници локалних самоуправа у Србији, међународних организација, организација цивилног друштва и стручна јавност.

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић, отварајући јавно слушање је истакао да је коришћење претприступних фондова Европске уније од великог значаја за Србију и да се у периоду од 2014. до 2020. године, реaлизује кроз ИПА-2 фондове. Сенић је указао да је Србија до сада највише од свих држава Западног Балкана користила средства из ИПА фондова, и да је ниво искоришћености чак 92 одсто. Председник Одбора за европске интеграције је указао и на значај остваривања сарадње држава Западног Балкана у заједничком коришћењу ИПА фондова.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције и национална ИПА координаторка Јадранка Јоксимовић истакла је важност подизања видљивост и разумевања јавности о ИПА фондовима, имајући у виду њихову значајну улогу у спровођењу реформских процеса у Србији. Јадранка Јоксимовић је истакла да је у току припрема за коришћење новог инструмента за претприступну помоћ, ИПА-2, за период од 2014. до 2020. године. Средства из ИПА-2 ће бити коришћена у складу са секторским приступом, а подржаваће и регионалну и прекограничну сарадњу, навела је министарка без портфеља задужена за европске интеграције и национална ИПА координаторка. Јоксимовић је истакла и да су два неопходна предуслова за успешно коришћење ИПА-2 фондова квалитетан процес програмирања (дефинисање приоритета и креирање пројеката) и унапређење административних капацитета за њихово спровођење.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић је у свом обраћању истакао значајну улогу Народне скупштине, односно Одбора за европске интеграције и Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава у процесу надзора над трошењем средстава из ИПА-2 фондова. Потпредседник Народне скупштине је указао и на могућност формирања буџетске канцеларије, по узору на земље Западне Европе, како би се ефикасно контролисало да ли се наменски и сврсисходно троше средства из претприступних фондова.

Преглед стања у управљању претприступним фондовима и наредне кораке у креирању институционалног оквира и унапређењу административних капацитета, навели су државни секретар у Министарству финансија Милован Филимоновић и заменица директора Канцеларије за европске интеграције Ана Илић.

О коришћењу претприступних фондова говорили су и стручњаци за коришћење ИПА фондова из Србије Огњен Мирић и Малинка Ристевска из Македоније.

Регионална парламентарна искуства представили су председник Одбора за европске интеграције у парламенту Македоније Нора Алити, председник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић и председник Одбора за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе Александар Дамјановић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 23. децембар 2014. | јавно слушање: Управљање средствима из ИПА-2 фондова 23.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја