16. децембар 21014. Учесници јавног слушања

16. децембар 21014. Учесници јавног слушања

Уторак, 16. децембар 2014.

Одржано јавно слушање о стању депонија у Републици Србији

У Дому Народне скупштине одржано је четврто јавно слушање Одбора за заштиту животне средине на коме се дискутовало о стању депонија у Републици Србији.


Јавно слушање је отворио председник Одбора за заштиту животне средине др Бранислав Блажић.

Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Радмила Шеровић упознала је учеснике јавног слушања са стањем на депонијама у Србији и активностима Министарства за наредни период. Радмила Шеровић је укратко представила Националну стратегију управљања отпадом која је усвојена 2010. године и истакла да се Стратегија тренутно налази у фази ревизије ради усклађивања са европским стандардима. Она је навела да су у наредном периоду планиране измене и допуне Закона о управљању отпадом и указала на потребу доношења подзаконских аката у овој области.
Учесницима јавног слушања обратио се директор Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко“, Ужице Недељко Милосављевић и председница Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованка Арсић Каришић која је говорила о штетном утицају који депоније имају на животну средину и здравље људи. Она је навела да ЦЕДЕФ даје препоруке и сугестије када су у питању депоније као што су едукација локалних самоуправа и становништва, успостављање пројеката праћења токова отпада у Републици Србији, редуковање одлагања биоразградивог отпада, рекултивација старих депонија, формирање регионалних центара и изградња санитарних депонија као и депонија за третман медицинског и фармацеутског отпада. Представница ЦЕДЕФ-а указала је на значај међуопштинске сарадње и у том смислу истакла да ЦЕДЕФ може да понуди конкретне моделе међуопштинских споразума.
У раду јавног слушања учествовали су и потпредседник Управног одбора Удружења индустрије отпада Србије „Храбри чистач“ Слободан Цветковић и технички руководилац предузећа Opticus NAUE Марко Поповић, као и представници цивилног сектора.
Учесници расправе углавном су износили проблеме на локалном нивоу и дискутовали о могућим начинима управљања депонијама и апеловали на веће пружање подршке цивилном сектору и учешће грађана у доношењу одлука.

Јавно слушање одржано је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 16. децембар 2014. | јавно слушање: Депоније у Републици Србији 16.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4