17. април 2015. Учесници јавног слушања

17. април 2015. Учесници јавног слушања

Петак, 17. април 2015.

Одржано јавно слушање о раду и функционисању националних савета националних мањина

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), одржао је у Народној скупштини јавно слушање на тему: „Рад и функционисање националних савета националних мањина“.


Јавно слушање отворио је председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, истичући да је циљ размена искустава и разговор о практичним проблемима са којима се суочавају у свом раду национални савети националних мањина, од њиховог конституисања након избора у октобру 2014. године, као и размена мишљења о могућностима измена и додатног унапређења законског оквира.
Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић указала је да од свог оснивања, 2012. године, Канцеларија има изузетну сарадњу са националним саветима националних мањина. Представници националних савета били су укључени у рад на изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, који је усвојен 2014. године, истакла је директорка Канцеларије и додала да ће та пракса бити настављена и приликом рада на новим изменама овог Закона. Поред рада на унапређењу законодавног оквира, приоритет за наредни период јесте и пуна примена усвојених закона и израда Акционог плана за преговарачко Поглавље 23, које се, између осталог, односи и на положај националних мањина, навела је Сузана Пауновић.
Учесницима јавног слушања обратио се и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, који је указао на редовне сусрете и контакте које Министарство, у оквиру својих надлежности, има са представницима националних савета националних мањина.
Шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. Амбасадор Петер Буркхард нагласио је да је тема рада и функционисања националних савета националних мањина од изузетног значаја, имајући у виду да степен интегрисаности и укључености националних мањина у политичке и друштвене процесе, уз истовремено очување сопственог националног идентитета, јесте показатељ степена развоја демократије у друштву. Амбасадор Буркхард је истакао да је Република Србија усвојила напредан правни оквир којим се штите права свих друштвених група и спречава дискриминација по било ком основу, и да је веома битно да се обезбеди и пуна примена постојећих закона. Он је нагласио да су национални савети националних мањина кључни актери у промовисању права мањина у областима културе, јавног информисања, образовања и употребе језика.
Јавном слушању су присуствовали чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, представници 17 националних савета националних мањина, представници министарстава, независних државних органа, цивилног сектора, као и стажисти Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије.
Током расправе, разматрани су модели сарадње националних савета националних мањина са Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова, питања финансирања и средства за рад којима располажу национални савети и заштите колективних и индивидуалних права националних мањина. Говорило се и о потреби департизације националних савета националних мањина, као и о остваривању права националних мањина у областима информисања, културе, образовања и запошљавања.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 17. април 2015. | Јавно слушање: Рад и функционисање националних савета националних мањина 17.04.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја