22. март 2021. Јавно слушање на тему: „Пречишћавање вода и улога локалних самоуправа“, у организацији Одбора за заштиту животне средине

22. март 2021. Јавно слушање на тему: „Пречишћавање вода и улога локалних самоуправа“, у организацији Одбора за заштиту животне средине

Понедељак, 22. март 2021.

Одржано јавно слушање о пречишћавању вода и улози локалних самоуправа

Јавно слушање на тему: „Пречишћавање вода и улога локалних самоуправа“, у организацији Одбора за заштиту животне средине, одржало се данас у Народној скупштини.


Председник Одбора за заштиту животне средине др Љубинко Ракоњац, навео је да се ово јавно слушање одржава на Међународни дан воде, указујући да је Генерална скупштина Уједињених нација 1992. године донела Резолуцију о обележавању Међународног дана вода, а годину дана након тога је тај дан први пут и обележен. Уједињене нације су на тај начин желеле да подсете јавност на важност воде и њену заштиту, као и на недостатак воде за пиће у многим деловима света, навео је Ракоњац.

Он је указао и да је Одбор донео Одлуку о одржавању јавног слушања на ову тему на иницијативу координатора Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја у Народној скупштини др Милорада Мијатовића.

Мијатовић је у свом обраћању истакао да је Народна скупштина поставила међу приоритете рада заштиту животне средине и да је веома битно говорити о овом значајном и ограниченом ресурсу, води. Србија је богата водама, али се поставља питање – докле ће тако бити, нагласио је Мијатовић. Он је указао и да је процена је да ће 2050. године сваки четврти грађанин планете бити у ситуацији да нема довољно пијаће воде. Зато је пречишћавање отпадних вода од изузетног значаја, истакао је Мијатовић, наводећи да два највећа града – Београд и Нови Сад немају систем за пречишћавање отпадних вода, али да се чине вели напори да се овај проблем превазиђе. Мијатовић је закључио да локалне заједнице морају учинити значајне напоре да се реши питање пречишћавања вода, а указао је и да је битно да се воде јавне кампање на ову тему, ради подизања свести грађана, од најмањег узраста.

Помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић указао је учесницима јавног слушања да је пречишћавање отпадних вода једно од приоритетних области рада Министарства. По том питању се ради на припреми легислативе и подзаконских аката, а онда треба да уследи и имплементација, навео је Абрамовић. Он је истакао и да Министарство има успешну сарадњу са представницима локалних самоуправа, као надлежним за ову комуналну делатност. Из те сарадње произашло је да је данас 28 локалних самоуправа спремно за извођење радова на уградњи пречишћивача за отпадне воде. Упоредо са овим послом, ради се и на покривању локалних самоуправа системом канализације, завршио је своје обраћање Абрамовић.

Руководилац Групе за заштиту вода од загађивања у Републичкој дирекцији за воде Добрила Кујунџић истакла је да је заштита воде од загађивача велики изазов који је пред нама. Важно је да се грађанима обезбеди водоснабдевање, а за то је неопходно заштитити воду од загађења. Она је навела да широк спектар институција и прописа покривају организацију пречишћавања комуналних отпадних вода и да локалне самоуправе показују спремност на сарадњу, чак и на међуопштинску и међурегионалну сарадњу.

О улози и надлежностима локалних самоуправа у пречишћавању вода говорили су, у оквиру својих надлежности, представница Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда др Ивана Вилотијевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности Сталне конференције градова и општина Миодраг Глушчевић, председник Надзорног одбора ЈКП„Градска чистоћа“ др Александар Лучић и представник Лиге Рома Стална конференција ромских удружења грађана (СКРУГ) Осман Балић.

Након дискусије, председник Одбора за заштиту животне средине др Љубинко Ракоњац, је истакао да ће Одбор наставити са организовањем јавних слушања на тему вода и осталих природних ресурса. Одбор ће наставити да се и даље бави, у оквиру својих надлежности, свим битним темама везаним за заштиту животне средине, навео је Ракоњац закључујући јавно слушање.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 22. март 2021. | јавно слушање на тему: Пречишћавање вода и улога локалних самоуправа 22.03.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 25. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја