Среда, 8. април 2009.

Одржано јавно слушање о положају Рома у Србији

Поводом Међународног дана Рома, 8. априла, у Дому Народне скупштине одржана је Друга седница Пододбора за разматрање питања у вези са унапређењем положаја Рома и имплементацијом Декаде Рома.Поводом Међународног дана Рома, 8. априла, у Дому Народне скупштине одржана је Друга седница Пододбора за разматрање питања у вези са унапређењем положаја Рома и имплементацијом Декаде Рома. Ова седница одржана је у виду јавног слушања на тему: Утицај светске економске кризе на маргинализоване групе, Ромска заједница у Србији – мере Владе Републике Србије за ублажавање кризе. Седницу је отворио председник Пододбора Витомир Михајловић.

У име председнице Народне скупштине Републике Србије проф. др Славице Ђукић-Дејановић и свих народних посланика, учеснике скупа поздравила је потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић. Честитајући припадницима ромске заједнице њихов празник, потпредседница Чомић је истакла да су Роми изложени многим предрасудама против којих грађани Србије треба да се боре на два начина- доношењем закона и њиховим стриктним поштовањем, али и јавном борбом против предрасуда и поштовањем различитости. Министар рада и социјалне политике Расим Љајић је у уводној речи истакао да је положај ромске заједнице у Србији последњих година побољшан, али да је далеко од задовољавајућег. Он је најавио да ће до 1. маја бити усвојен пакет мера за помоћ социјално најугроженијем становништву, међу којима је највише Рома.

Вршилац дужности Сталног координатора УН у Србији Ленарт Котсалаинен поздравио је напоре које Влада Србије чини како би се унапредио положај Рома. Он је рекао да ће УН наставити да подржава нашу земљу у том послу, а позвао је и друге донаторе да својим средствима помогну у решавању ових питања.

О мерама које ће Влада предузети с циљем побољшања положаја Рома говорили су представници министарстава рада и социјалне политике, просвете, економије и регионалног развоја, као и Министарства за људска и мањинска права. Јавном слушању присуствовали су представници већег броја удружења Рома у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 31. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја