12. април 2021. Учесници јавног слушања

12. април 2021. Учесници јавног слушања

Понедељак, 12. април 2021.

Одржано јавно слушање о Предлогу закона о електронском фактурисању

У Дому Народне скупштине данас је одржано јавно слушање о Предлогу закона о електронском фактурисању у организацији Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.


Састанак је отворио председник Народне скупштине Ивица Дачић који се захвалио присутнима и Одбору на иницијативи за одржавање јавног слушања, што је, како је рекао, постао добар обичај у Народној скупштини кад год је реч о неком новом законском предлогу. Додао је да се у овој форми не само детаљније и стручније могу размотрити битни законски предлози, већ могу помоћи народним посланицима да још компетентније одлучују о прописима који су пред њима. „Пред нама је један важан законски предлог, који ће пре свега грађанима, а посебно привреди олакшати свакодневни рад, уштедети време и смањити трошкове пословања. Ово је један од прописа којим правимо важан корак напред у процесу дигитализације и самим тим идемо у корак са најновијим пословним трендовима у свету“, истакао је председник Народне скупштине.

Уводним обраћањем народним посланицима, представницима Министарства финансија, представницима Министарства привреде, Привредне коморе Србије и представницима организација цивилног друштва обратила се председница Одбора за финансије републички буџет и контролу трошења јавних средстава др Александра Томић. Навела је да је поменути предлог закона новина за све, а да овакви закони подижу свест код грађана и уче све нас новом начину функционисања привреде, јер цео свет иде у правцу иновација и дигитализације. Истакла је да Предлог закона о електронском фактурисању усклађен са прописима Европске уније, што је битно за будућност функционисања и са фирмама које се налазе на територији земаља чланица ЕУ. „То је оно што показује да Србија постаје модерна држава, увођењем оваквих законских решења. На нама је као народним посланицима да заиста саслушамо представнике министарства, да поставимо питања, уколико имамо недоумица и да на основу тих одговора, у разговору са грађанима, овај закон приближимо свим циљним групама.“ Додала је и да ће електронско фактурисање решити многе проблеме у привредном сектору, али да ће морати да прође извесно време како би се обавила едукација свих учесника на тржишту.

Предлог закона присутнима је образложила државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић. Она је истакла да су разлози за доношење Предлога закона успостављање видљивости у погледу широког круга трансакција између субјеката јавног сектора, субјеката приватног и јавног сектора, као и субјеката приватног сектора у систему електронских фактура, као и унапређење правне сигурности и конзистентности националног правног оквира. Успостављање видљивости биће постигнуто фазним увођењем обавезног, а у појединим случајевима факултативног режима издавања електронских фактура, као и увођењем обавезног режима електронског евидентирања oбрaчунa пoрeзa нa дoдaту врeднoст у систему електронског фактурисања.

Кроз прописивање обавезе електронског евидентирања у систему електронских фактура постаће видљива свака обавеза обрачунавања пореза на додату вредност, што омогућава контролу и увид у оне трансакције у погледу којих не постоји обавеза електронског фактурисања. На тај начин, значајно ће се допринети умањењу јаза код пореза на додату вредност и умањењу ризика од пореске евазије, као и повећању успешности наплате пореза.

Увођење електронских фактура у законодавни оквир, као изабрана опција, неопходно је ради хармонизације прописа Републике Србије са правним тековинама Европске уније, што представља обавезу Републике Србије према ССП. Такође, увођењем електронских фактура доприноси се борби против сиве економије, смањењу пореског јаза, олакшава се рад Пореске управе, унапређује се заштита животне средине кроз смањење коришћења папирних фактура, доприноси се убрзању пословних процеса, као и већој транспарентности и оперативности корисника.

Предметном променом постићи ће се већа уштеда трошкова и времена током обраде електронских фактура, правна сигурност кроз борбу против сиве економије, али и већа заштита животне средине кроз мање коришћење папирних фактура.

О Предлогу закона и техничким решењима његове примене ближе су говорили и помоћник министра финансија у Сектору за фискални систем Драган Демировић и помоћник министра финансија у Сектору за дигитализацију у области финансија Соња Талијан.

Након образложења Предлога закона и објашњења циљева његовог доношења присутни су повели дискусију. Питања су се односила на примену закона у руралним срединама и приступа интернету у овим подручјима. Такође, разговарало се и о арбитрирању информација које ће бити расположиве у систему електронског фактурисања.

Др Александра Томић за крај јавног слушања је додала да овакав вид образлагања Предлога закона користи свим заинтересованим странама у привредном сектору, поготово на нивоу разјашњавања недоумица у вези са техничким делом његове примене.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 12. април 2021. | јавно слушањe: представљање Предлога закона о електронском фактурисању 12.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 25. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја