17. јун 2019. Одржано јавно слушање о Предлогу закона о науци и истраживањима

17. јун 2019. Одржано јавно слушање о Предлогу закона о науци и истраживањима

Понедељак, 17. јун 2019.

Одржано јавно слушање о Предлогу закона о науци и истраживањима

У Дому Народне скупштине, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржано је јавно слушање о Предлогу закона о науци и истраживањима.


У свом уводном излагању, председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво др Муамер Зукорлић истакао је да јавно слушање пружа могућност да народни посланици и представници релевантних институција својим сугестијама и предлозима унапреде текст постојећег Предлога закона. Истакао је да се сам закон и област науке у Србији, високо рангира на светској ранг листи, о чему сведочи и податак да се Србија налази између 32. и 41. места, што је у поређењу са скоро свим другим рангирањима осталих области, значајан успех. Др Зукорлић је навео да је један од аспеката доношења овог закона, начин финансирања научноистраживачке делатности, кроз идеју институционалног финансирања како би се буџетски обезбедили стални приходи, односно сигурност у финансирању рада института.

Др Владимир Поповић државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја у уводном излагању се осврнуо на спроведене реформе у области науке и технолошког развоја. Подсетио је на податак да је крајем прошле године, у скупштини Србије усвојен Закон о фонду за науку Републике Србије, да је Србија постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, установљено је шест института од националног значаја, повећан је капацитет научно-технолошког парка, располажемо са 70 еколошких компанија и остварен је приход од 46 милиона еура у периоду од 2016. до 2018. године. Навео је да је Влада Републике Србије у периоду од 2015. до 2019. године повећала буџетска средства предвиђена за научно-истраживачки рад за 35,8 одсто у динарској вредности. Он је додао да су у протекле две године у Србији настављена улагања у инфраструктуру у области науке и навео пример изградње научно-технолошког парка у Новом Саду и Нишу.

Др Поповић је образложио Предлог закона о науци и истраживањима, истакавши да је реч о кровном закону у области науке, који у пакету са Законом о фонду за науку уређује политику за подстицање научно-технолошког развоја, стабилно финансирање и ефикасно коришћење средстава, кроз комбинацију пројектног и институционалног финансирања.

Један од основних разлога за доношење новог закона је примена модела финансирања научноистраживачке делатности. У циљу доношења најквалитетнијег закона, одржано је низ јавних расправа на четири локације, седнице националног савета, седнице радних група, као и више састанака са истраживачима.

Новим законом о науци и истраживањима обезбеђује се следеће: институционално финансирање науке, оснаживање института од националног значаја, механизам за оснивање нових институција, ефикасније праћење и оцена рада института, као и боља сарадња института и факултета.

Циљеви који се постижу доношењем овог закона су унапређење квалитета научноистраживачког рада, примена резултата истраживања, ефикаснији и делотворнији рад тела, побољшање ефикасности алокације и употребе свих научноистраживачких и развојних ресурса. Кључни циљ који се жели постићи доношењем закона је стварање научноистраживачког сектора који својом изврсношћу може бити равноправан партнер у оквиру Европског истраживачког простора.

Након исцрпног образлагања државног секретара, народни посланици, ректори, декани, истраживачи и представници релевантних институција водили су конструктивну дискусију и изнели своје предлоге и сугестије у циљу доношења најквалитетнијег облика поменутог Предлога закона.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 17. јун 2019. | јавно слушање: о Предлогу закона о науци и истраживањима 17.06.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја