16. септембар 2011. Одржано јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини у Дому Народне скупштине

16. септембар 2011. Одржано јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини у Дому Народне скупштине

Петак, 16. септембар 2011.

Одржано јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини

Одбор за финансије и Одбор за европске интеграције организовали су 16. септембра у Дому Народне скупштине јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини.


Учеснике јавног слушања,народне посланике,представнике предлагача закона,стручне јавности и цивилног сектора поздравила је заменица председника Одбора за финансије Бранка Љиљак.

Отварајући скуп, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић истакла је да ће усвајањем закона о јавној својини и закона о враћању одузете имовине и обештећењу бити учињен крупанкорак у приближавањуЕвропској унији. Нагласила је да се њиме по први путпосебним законом целовито уређује институт јавне својине и да је закон усклађенса Европском повељом о локалној самоуправи.

Председница Народне скупштине изразила је уверење да ће пренос дела надлежности са републичког нивоа на покрајину и локалну самоуправуунапредити њихов развој, али да посао неће бити завршенусвајањем закона, већ је битно и његово спровођење.

Потпредседник Владе СрбијеБожидар Ђелић истакао је да ће нови закон о јавној својини представљати снажну полугу за реформу јавног сектора којом се се јасно идентификују носиоци права својине и то као државне, покрајинске и општинске, односно градске својине. Нови закон омогућиће да се разјасни шта је чије у Србији и да заживи дух децентрализације, рекао је потпредседник Ђелић. Навео је да тај закон неће угрозити реституцију јер на имовинунеће моћи да се упише право својине уколико је потражују стари власници.

Потпредседник Ђелић је најавио да Влада припрема амандмане на Предлог закона о јавној својини, ана предлог Извршног већа АП Војводине. Овим амандманима треба да се омогући кохерентно управљање и одржавање мреже јавних путева. Према тим предлозима,локална самоуправа биће надлежна за за одржавање улица, тргова, паркова и општинских путева, државнипутеви другог реда биће у својини покрајине, док ће државни путеви првог реда и аутопутеви бити у својини Републике. Мрежа канала, осим пловних путева, биће у својини Војводине, навео је потпредседник Владе Србије.

Професор Правног факултета УНИОН Златко Стефановић истакао је да ће новим законом коначно бити решени својински односи између државе, покрајине и локалне самоуправе. ИспредСталне конференције градова и општина Зоран Алимпић је поздравио доношење закона о јавној својини.

Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши изразио је очекивање да ће предлагач овог закона уважити интересе грађана, локалних самоуправа, покрајине и Републике. Потпредседница Владе АП Војводине Ана Томанова-Маканова заложила се да се амандмани војвођанске Владе унесу у преложени закон и у потпуности поштује договор између Владе Србије и Извршног већа АП Војводине.

Представници Савеза војвођанских Мађара у Посланичкој групи мањина најавили су своје амандмане на Предлог закона о јавној својини и затражили да део железничке инфраструктуре припадне Војводини.

Учесници јавног слушања оценили су да је доношење новог закона неопходноне само зато што је то услов за придруживање Србије Европској унији, већ и због потребе да се уреди јавни сектор и омогући његово ефикасније функционисање. Изнели су већи број примедаба и сугестија на предложена решења, међу којима је био и предлог да се одложи његово доношење због многих недоречености. У расправи је сугерисано да се овим законом уреди питање задужбинарства у Србији.

У расправи су учествовали представници цивилног друштва: Миле Антић из

Мреже за реституцију, Зорка Марјановић из Трговачког фонда и др Коста Андрејевић из Задужбине Андрејевић иМилан Париводић из Foreign Investors Services.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја