12. мај 2011. Учесници јавног слушања

12. мај 2011. Учесници јавног слушања

Четвртак, 12. мај 2011.

Одржано јавно слушање о Предлогу закона о финансирању политичких активности

У организацији Одбора за правосуђе и управу, у малој сали Дома Народне скупштине 12. маја одржано је јавно слушање о Предлогу закона о финансирању политичких активности.


Јавном слушању присуствовала је председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, председник Владе Србије Мирко Цветковић, министарка правде Снежана Маловић, представници Агенције за борбу против корупције, народни посланици, представници невладиног сектора, домаћих и међународних организација, као научне и стручне јавности.

Учеснике скупа поздравио је Бошко Ристић, председник Одбора за правосуђе и управу, који је истакао да је ово јавно слушање организовано како би се о предложеним решењима чуло мишљење научне и стручне јавности и међународних организација и, до усвајања закона, предложила најбоља решења.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић је рекао да је доношење овог закона један од најважнијих услова за даљи процес европских интеграција и стицање чланства Србије у Европској унији. Предложеним законом омогућава се контрола јавности над финансирањем политичких субјеката и спречавање утицаја неформалних центара моћи који на непримерен начин утичу на доношење одлука. Законом су прецизно прописана правила која ће спречити утицај тих центара моћи на политичке актере, а његовим усвајањем се обезбеђује да сви политички субјекти под истим условима стичу неопходна средства за рад, рекао је премијер. Према речима Цветковића, спречавање корупције у сфери финансирања странака је од изузетног значаја, јер су странке најважније организације демократског уређења.

Министарка правде Снежана Маловић је нагласила да се новим законом о финансирању политичких активности додатно уређује демократски систем земље и остварује један од главних приоритета Владе Србије, а то је борба против корупције. Закон доноси низ новина у начину и контроли финансирања политичких субјеката и треба да омогући транспарентан рад и финансирање политичких странака.

Представљајући нова решења пред посланицима и представницима невладиних организација и стручне јавности, Снежана Маловић је рекла да Предлог закона прецизира извор и начин финансирања политичких субјеката у редовном раду и током предизборне кампање, као и строже казне. У изради новог закона прибављена су мишљења Венецијанске комисије, ОЕБС-а и Европске комисије чије су примедбе уграђене у текст закона, а радна група која је израдила текст закона имала је у виду и праксу других земаља и препоруке групе земаља Савета Европе за борбу против корупције.

На крају јавног слушања у којем су учесници изнели мишљења, предлоге и сугестије, како би се предложена решења побољшала и изгласао што бољи законски текст, председник Одбора за правосуђе и управу Бошко Ристић је захвалио учесницима скупа на конструктивној дискусији и рекао да могу, до доношења закона, доставити своје предлоге и сугестије у писаној форми.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4