18. јул 2023. Учесници јавног слушања

18. јул 2023. Учесници јавног слушања

Уторак, 18. јул 2023.

Одржано јавно слушање на тему: Представљање Предлога закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи

У организацији Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, данас је у Дому Народне скупштине одржано јавно слушање на тему: Представљање Предлога закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи.


Јавно слушање отворио је председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Угљеша Марковић који је поздравио присутне и изразио задовољство поводом великог интересовања јавности за измене овог закона. Подсетио је да је Предлог закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи ушао у скупштинску процедуру 8. маја 2023. године, те да ће се о овом Предлогу закона расправљати и на Четвртом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву.

Присутнима се обратио и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који је навео да је Предлог закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи предвидео многе новине, попут увођења електронског система за издавање грађевинских дозвола. Истакао је да су при изради Предлога закона главни циљеви били убрзање процеса издавања грађевинских дозвола, обезбеђење веће транспарентности поступка, усаглашавање свих прописа када је у питању грађевинарство са прописима Европске уније, као и промоција зелене градње и електромобилности.

Министар је додао да се у Предлогу закона инсистирало и да се приликом потврде о почетку грађевинских радова, издаје и полиса осигурања од штете трећим лицима, како би се заштитили грађани који живе у околини места градње. Указао је да се при изменама закона водило рачуна и о заштити животне средине, па ће се пре добијања употребне дозволе за изградњу објеката, морати предавати доказ о кретању грађевинског отпада. Грађевинска књига, такође постаје електронска, што ће утицати и на смањење дивљих депонија грађевинског отпада, а у Предлогу закона је предложено да се уведу и елементи зелене градње, навео је ресорни министар. Сви објекти који ће се градити на бруто површини која је већа од 10. 000 квадратних метара и објекти јавне намене мораће да се граде по сертификатима зелене градње, а предвиђена је и стимулација за изградњу енергетски ефикасних објеката од 10 одсто попуста за грађевинско земљиште. Весић је навео да је и промоција екелктромобилности од посебног значаја, јер ће обезбедити електропуњаче у пословним и стамбеним објектима, у зависности од броја паркинг места, а предвиђена је и обавеза за све бензинске пумпе на аутопутевима и брзим саобраћајницама, да у односу на број точилица за бензин, имају и елекетропуњаче.

Још једна новина, која је предвиђена изменама и допунама закона је увођење енергетских пасоша, који ће бити обавезан за новоградњу и без које купопродаја некретнина неће бити могућа. Предвиђено је прецизирање одредби о изградњи соларних паркова, а повећаће се и број овлашћених лица у поступцима за издавање аката за изградњу, на основу уредбе коју ће донети ресорно министарство.

Весић је најавио и поновно отварање Агенције за просторно планирање, као и конзерваторски надзор за заштиту споменика и културно-историјских добара. Надаље, министар је говорио о заштити националних паркова и о предлогу Поверенице за заштиту равноправности која је тражила лакши приступ рампама за инвалиде при изградњи стамбених и пословних објеката.

Посебну пажњу на јавном слушању изазвао је и предлог за укидање конверзије, уз накнаду за одређене категорије лица, док ће положај осталих категорија који су по ранијим прописима били обвезници плаћања конверзије уз накнаду, бити уређен посебним прописима. Укидањем конверзије ослободиле би се значајне површине грађевинског земљишта за изградњу, што би имало позитиван ефекат на увећање вредности изведених грађевинских радова и раст БДП Републике Србије, нагласио је Весић.

Након уводних обраћања председника Одбора и ресорног министра започета је дискусија, а за крај јавног слушања, Угљеша Марковић захвалио се присутнима на конструктивним предлозима које су дали чланови и заменици чланова Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, председници посланичких група Народне скупштине, представници одбора у Народној скупштини, представници Владе Републике Србије из надлежног министарства, представници стручне јавности, као и организација цивилног друштва.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 18. јул 2023. | јавно слушање на тему: Представљање Предлога закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи 18.07.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја