18. април 2023. Учесници јавног слушања

18. април 2023. Учесници јавног слушања

Уторак, 18. април 2023.

Одржано јавно слушање на тему: Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју

У Дому Народне скупштине одржано је јавно слушање у организацији Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду на тему: „Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју“.


Председник Одбора Маријан Ристичевић истакао је да је јавно слушање организовано јер је уочено да су неопходне одређене измене Предлога закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју и позвао учеснике на конструктивну дискусију, како би предлози који из ње произиђу били преточени у амандмане који ће Одбор образложити на пленарној седници Народне скупштине. Тиме ће, како је истакао Ристичевић, Предлог закона бити унапређен и сврсисходнији.

На јавном слушању, члановима Одбора, народним посланицима и представницима пољопривредних произвођача обратила се и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. Она је, говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, навела да се након низа консултација које су одржане указала потреба за системском променом еАграра. Идеја да се унапреди еАграр односи се на убрзање администрације како би се пољопривредним произвођачима олакшао приступ средствима намењена у текућој години. Додала је да ће се од 24. априла 2023. године започети са исплатом субвенција пољопривредницима по хектару, односно већ након три недеље од упућивања јавног позива. Говорећи о еАграру, истакла је неопходност прикупљања информација на једном месту, како би се вршила контрола и управљање намењеним средствима, али и ради бржег реаговања Министарства адекватним мерама које би помогле пољопривреднике, у зависности од потреба различитих региона Србије. „Сви информације и регистри које се налазе и који ће се наћи у еАграру помоћи ће да ми будемо оперативнији, конкретнији у самом прављењу буџета и његовим анализама“, навела је Танасковић. Министарка се осврнула и на повећање субвенција за биљну производњу и производњу млека, а надаље је говорила и о законском оквиру и преносу права услед смрти носиоца газдинства.

Након уводних обраћања председника Одбора и министарке, Маријан Ристичевић дао је реч представницима пољопривредних произвођача, чиме је започета дискусија, а за крај јавног слушања, Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду донео је закључке које је упутио ресорном Министарству.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 18. април 2023. | јавно слушање: Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, у организацији Одбора за пољопривреду, шумартсво и водопривреду 18.04.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
понедељак, 4. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја