02. септембар 2021. Учесници јавног слушања

02. септембар 2021. Учесници јавног слушања

Четвртак, 2. септембар 2021.

Одржано јавно слушање на тему: „Дигитализација у привреди - потенцијали и изазови“

Јавно слушање на тему: „Дигитализација у привреди - потенцијали и изазови“, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржано је данас у Научно технолошком парку, у Чачку.


На почетку jавног слушања, обратио се академик Муамер Зукорлић, истакавши значај одржавања јавних слушања, а нарочито организовање јавних слушања ван седишта Народне скупштине, на којима учествују поред народних посланика, представници извршне власти као и представници релевантних институција.

Идеја о отварању научно-технолошких паркова у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Чачку показала се као одлично решење, нарочито у погледу привлачења инвеститора из света, као и могућности да се грађани упознају са савременом технологијом која се развија у парковима, навео је Зукорлић.

Истакао је да је у плану оснивање научно- технолошког парка у Новом Пазару, те да су ова искуства и сазнања у том смислу драгоцена.

Муамер Зукорлић, осврнуо се на данашњу тему Јавног слушања: „Дигитализација у припреми – потенцијали и изазови“ и оценио да је дигитализација изузетно важна за привреднике јер омогућава лакшу реализацију привредних процеса. Истакао је да дигитализација пружа већу ефикасност и бољи квалитет у пословању кроз олакшану комуникацију између државних органа и привреде. Такође, додао је да ће дигитализација омогућити сваком грађанину који је конзумент привреде, олакшану комуникацију са привредним субјектом.

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић честитао је Одбору на организовању јавних слушања која се баве дигитализацијом у разним областима са великим успехом. ''То је још један доказ да смо добре ствари радили онда када смо успоставили ову врсту модернизације као један од приоритетних циљева у нашем друштву, пре свега у политици која то друштво обликује и чији је задатак да га унапреди. Политици, која јесте реализована од стране Владе Србије у претходних неколико година, ради се то са великим успехом и данас, али коју је лично пројектовао, поставио и коју лично политички предводи председник Републике, Александар Вучић. Сви који учествују у спровођењу те политике, имају право на ту реч: понос. Да осећају суштински понос за нешто што је историјска промена за нашу државу и наше друштво'', закључио је он.

Присутнима се обратила и Марина Рагуш, председник Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију, која је истакла да су претходна јавна слушања организована како би се свим заинтересованим странама представили постигнути резултати дигитализације у различитим областима. Она је похвалила Канцеларију за е-управу и информационе технологије, која се данас међународно препознаје по успешној примени самог процеса вакцинације, али и другим сервисима које Канцеларија нуди својим грађанима. О успешности примене дигитализације навела је и дата центар Крагујевцу, у ком се налазе похрањени подаци свих грађана Србије, а са којима послују неке од највећих компанија информационих технологија у свету. Рагуш је истакла да ће дигитализација и вештачка интелигенција трансформисати свакодневицу државе, друштва и појединца и најавила јавна слушања Одбора која ће се одржати у Новом Саду, Нишу и Новом Пазару.

Скуп је поздравио и Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка, који је присутнима пожелео успешан рад и изразио задовољство што је Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине препознао Чачак као град који иде у корак са временом када је у питању дигитализација.

О активностима Државног дата центра и Научно-технолошког парка Чачак, односно досадашњим резултатима и будућим плановима, говорили су др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Славиша Антић, помоћник директора Канцеларије и Мирко Пешић, в.д директор Научно-технолошког парка Чачак.

О дигитализацији у привреди, односно потенцијалима и изазовима, говорили су и др Саша Стојановић, помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци, проф. др Милош Цветановић, државни секретар, Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Ненад Миливојевић, шеф Одсека за индустријски развој, Министарства трговине, туризма и телекомуникација представио је Стратегију индустријске политике Републике Србије од 2021. до 2030. године, са Акционим планом за њено спровођење, за период 2021-2023. године, са акцентом на посебан циљ стратегије: „Унапређена дигитализација пословних модела индустријске производње”.

О дигитализацији у привреди говорио је и Предраг Николић, из Привредне комора Србије, односно Центара за дигиталну трансформацију Србије, а присутнима се на скупу обратио и Драган Филиповић, члан Градског већа Града Чачка.

Јавном слушању присуствовао је велики број чланова и заменика чланова Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Владица Маричић, Милијана Сакић, проф. др Љубиша Стојмировић, Милица Дачић, Биљана Јаковљевић, Наташа Јовановић и Братислав Југовић, који су учествовали у дискусији, након представљања постигнутих резултата у привреди дигитализацијом.

Јавно слушање је одржано уз подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП).


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 2. септембар 2021. | јавно слушање: Дигитализација у привреди - потенцијали и изазови 02.09.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2