9. јул 2021. Учесници јавног слушања

9. јул 2021. Учесници јавног слушања

Петак, 9. јул 2021.

Одржано јавно слушање на тему: Дигитализација у Србији – Отворени подаци и њихова употреба

Јавно слушање на тему: „Дигитализација у Србији – Отворени подаци и њихова употреба“, одржано је данас у Народној скупштини, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.


Отварајући јавно слушање, потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво академик Муамер Зукорлић изразио је задовољство што се програм јавних слушања на ову тему успешно реализује, највише захваљујући раду и напорима Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију. Зукорлић је навео да је важно да се народни посланици добро упознају са овом темом, као и да се подиже свест, како код доносиоца одлука, тако и код грађана, о неопходности дигитализације и свих предности које она доноси. Употреба отворених података има и своје слабости, и на то треба да се обрати пажња, указао је председник Одбора, наводећи да технологија постоји због човека и да технолошки развој треба да буде подређен човеку, те да га ничим не сме угрозити.

Председница Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију Марина Рагуш, на чију иницијативу Одбор организује јавно слушање, нагласила је да ће вештачка интелигенција, која ће ускоро бити пуштена у етар, драстично променити наше друштво и да је важно да разумемо шта значе отворени подаци и како добро могу да се искористе за унапређивање квалитета живота грађана.

Шефица делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић истакла је да ОЕБС велику пажњу посвећује овој теми, наводећи недавно одржану конференцију, која се бавила улогом отворених података у привредном развоју, пословном планирању и искорењивању корупције. Марковић је изразила уврење да ће ово јавно слушање допринети бољем сагледавању могућности које пружа употреба отворених података.

Стална представница Програма за развој Уједињених нација у Србији (UNDP) Франсин Пикап истакла је важност доступности висококвалитетних података, указујући да су отворени подаци неопходни део сваког доброг процеса креирања политика.

Током јавног слушања, на тему дигитализације у Србији и употребе отворених података, говорили су директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић, помоћница директора ове Канцеларије Драгана Бећић, као и прва секретарка амбасаде Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији Шантел Кер, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији (Swiss Cooperation Office) Ричард Коли и координаторка за стандардизацију и отварање података у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу Андреја Глушчевић.

Учесницима јавног слушања обратили су се представник Канцеларије за локални и економски развој и пројекте Града Ниша Ђорђе Антић, представник организације „Сигурне стазе“ Игор Велић и асистенткиња на Географском факултету Универзитета у Београду Тијана Лежаић.

У оквиру јавног слушања, отворена је изложба „Отворени подаци за отворену будућност”, у Централном холу Дома Народне скупштине, коју ће до краја јула месеца 2021. године моћи да погледају народни посланици, као и сви посетиоци Народне скупштине.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 9. јул 2021. | јавно слушање: Дигитализација у Србији: Отворени подаци и њихова употреба 09.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31