10. мај 2021. Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво академик Муамер Зукорлић у обраћању на почетку јавног слушања

10. мај 2021. Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво академик Муамер Зукорлић у обраћању на почетку јавног слушања

Понедељак, 10. мај 2021.

Одржано јавно слушање на тему: Државни дата центар – информациона безбедност и заштита података

Јавно слушање на тему: Државни дата центар – информациона безбедност и заштита података, у организацији Одбора за образовање, наулу, технолошки развој и информатичко друштво, одржано је данас у хибридном облику, у Државном дата центру у Крагујевцу.


Потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво академик Муамер Зукорлић, истакао је да је ово већ друго јавно слушање Одбора на тему дигиталне безбедности и посебно похвалио рад Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију, на чији предлог се и одржава.

Зукорлић је навео да отварање Државног дата центра у Крагујевцу представља велики напредак и искорак јер оваквим инвестицијама и други градови, поред Боеограда, добијају своје значајно место у држави. Зукорлић је рекао и да је веома битно пратити трендове на пољу информционих технологија, али да не треба никад заборавити човека, који је циљ у суштинском, духовном и етичком смислу, и његову заштиту и безбедност. У том смислу, кроз теме и излагања на овом јавном слушању показаћемо да држава има свест и јасну визију и механизме да заштити човека и да постигне информациону безбедност, закључио је Зукорлић.

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић навео је да је Државни дата центар важан и препознат као сервис грађана, не само у нашој земљи, већ и у свету и посебно нагласио да је његово отварање у Крагујевцу, пример позитивних промена. Оваквих промена не би било без политике актуелне Владе, чија је визија још 2014. године постављена, и политике коју пројектује председник Републике Србије Александар Вучић, истакао је Орлић и додао, да је то нешто што остаје на понос и употребу и генерацијама иза нас.

Председница Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију Марина Рагуш, истакла је да овај Државни дата центар представља велики успех у раду Канцеларије за ИТ Владе Републике Србије и оценила да смо сада ушли у нову еру, у којој можемо да се такмичимо на овом пољу са светским слилама. Рагуш је истакла да очекује добре презентације и конструктивну расправу свих учесника јавног слушања.

Учесницима јавног слушања су директор Канцеларије за ИТ и е-Управу др Михаило Јовановић и помоћник директора Славиша Антић говорили о досадашњим резултатима и будућим плановима рада Државног дата центра, као и о техничком и комерцијалном аспекту Државног дата центра и информационој безбедности.

О информационој безбедности и заштити података, у оквиру својих надлежности, говорили су в.д помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић, помоћник министра унутрашњих послова Слободан Недељковић, испред Програма за развој Уједињених нација (УНДП) Слободан Марковић и представник медија PC Press Лука Милинковић.

Јавно слушање је одржано уз подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП).


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 10. мај 2021. | јавно слушање: Државни дата центар: информациона безбедност и заштита података 10.05.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја