5. децембар 2014. Учесници јавног слушања

5. децембар 2014. Учесници јавног слушања

Петак, 5. децембар 2014.

Одржано јавно слушање на тему: Доступност и начини коришћења средстава из ИПАРД фонда

Јавно слушање на тему: Доступност и начини коришћења средстава из ИПАРД фонда, у организацији Одбора за европске интеграције, одржано је у Народној скупштини.


ИПАРД фонд, који представља пету компоненту претприступног ИПА фонда Европске уније (IPA Rural Development - IPARD), пружа подршку земљама кандидатима за чланство у ЕУ у процесу прилагођавања пољопривредног сектора и руралних области европским стандардима, као и у имплементацији европског законодавства у оквиру Заједничке пољопривредне политике.

ИПАРД оперативни програм саставља се на националном нивоу и доставља се Европској комисији, која га усваја у року од шест месеци, под условом да су доступне све релевантне информације.

Учесници јавног слушања били су народни посланици, представници министарстава, локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, државни секретар Жељко Радошевић и Драган Мирковић, државни секретар Министарства финансија Милован Филиповић, заменица директора Канцеларије за европске интеграције Ана Илић и председник Европског пројектног центра Андрија Пејовић, упознали су присутне са предузетим мерама и активностима, у оквиру својих надлежности, у припреми програма за ИПАРД фонд. Истакнуто је да је почетком ове године започета израда програма и да је он крајем августа достављен Европској комисији, а да ће се 9. децембра наћи пред ИПА комитетом. Припремна фаза је урађена у потпуности, и током 2015. године предстоје интензивне активности, које се односе на промоцију планираних мера у оквиру програма и увећање администартивних капацитета за њихово спровођење. За имплементацију овог претприступног фонда неопходно повећати број запослених у Управи за аграрна плаћања, која би у наредном периоду тербало да се пресели из Шапца у Београд, истакнуто је током расправе учесника јавног слушања.

Затварајући јавно слушање, председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић је указао да ће закључке са овог јавног слушања Одбор утврдити на наредној седници.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 5. децембар 2014. | јавно слушање: Доступност и начини коришћења средстава из ИПАРД фонда 05.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4