14. јул 2014. Учесници јавног слушања

14. јул 2014. Учесници јавног слушања

Понедељак, 14. јул 2014.

Одржано јавно слушање на тему: Ауторско право и колективно остваривање ауторског и сродних права драмских, филмских и телевизијских уметника и интерпретатора

Прво јавно слушање Одбора за културу и информисање на тему: Ауторско право и колективно остваривање ауторског и сродних права драмских, филмских и телевизијских уметника и интерпретатора, одржано је у Народној скупштини.


Председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић је, отварајући јавно слушање, истакла значај усвајања измена и допуна Закона о ауторском и сродним правима, ради унапређења ове области. Марјановић је навела да је циљ јавног слушања да се скрене пажња и додатно осветли проблематика заштите права драмских, филмских и телевизијских уметника и интерпретатора.

На јавном слушању је прочитано и писмо подршке председнице Народне скупштине Маје Гојковић том скупу, у коме је навела да верује да ће јавно слушање помоћи да као држава и друштво будемо ближи уређењу тако важне области као што су ауторска и сродна права уметника и интерпретатора.

„Драго ми је да Одбор за културу почиње серију јавних слушања управо на тему ауторских права јер нас у септембру очекује експланаторни скрининг, а затим у новембру и билатерални скрининг. На овај начин ћемо до тада моћи да се припремимо и на најбољи начин покажемо, прво себи, а затим и Европској унији који су наши следећи кораци“, навела је председница у писму и додала да постоје делови законодавства које морамо хармонизовати са европским. У писму је наведено и да новија парламентарна пракса која све више увиђа важност јавних слушања у Народној скупштини Републике Србије представља увод у интензивнији законодавни рад неопходан за уређење ове области и на том дугом и тешком, али неизбежном путу, председница обећава пуну подршку и свесрдно лично залагање.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић учесницима јавног слушања детаљније је представио предлог за измене појединих чланова постојећег Закона о ауторском и сродним правима, које је иницирало ово Министарство.

Значај прецизнијег законског одређења и поштовања ауторског и сродних права драмских, филмских и телевизијских уметника и интерпретатора, као и потребу повећања транспарентности рада у овој области, нагласили су чланови Одбора за културу и информисање Срђан Драгојевић и Ненад Милосављевић, као и представник Удружења филмских глумаца Србије Драган Бјелогрлић и Удружења филмских уметника Србије Зоран Симјановић.

О Нацрту закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима говорили су државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Александар Белић и директорка Завода за интелектуалну својину Бранка Тотић.

Своја излагања на јавном слушању су имали и професор Правног факултета Универзитета у Београду Слободан Марковић и адвокати Удружења глумаца Србије Драгољуб М. Ћосовић и Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије Иван Миновић.

Учесници јавног слушања били су народни посланици, представници Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и представници удружења уметника.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 14. јул 2014. | јавно слушање: Ауторско право и колективно остваривање ауторског и сродних права драмских, филмских и телевизијских уметника и интерпретатора 14.07.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја