8. новембар 2017. Јавно слушање на тему „Спровођење циљева одрживог развоја: улога Народне скупштине“

8. новембар 2017. Јавно слушање на тему „Спровођење циљева одрживог развоја: улога Народне скупштине“

Среда, 8. новембар 2017.

Одржано јавно слушање на тему „Спровођење циљева одрживог развоја: улога Народне скупштине“

У организацији Одбора за спољне послове, у Дому Народне скупштине, одржано је јавно слушање на тему „Спровођење циљева одрживог развоја: улога Народне скупштине“. Јавно слушање организовано је у сарадњи са Фокус групом за развој механизама процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине и Програма за развој Уједињених нација (UNDP).


Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски истакла је да је Одбор за спољне послове, у септембру ове године, договорио одржавање Јавног слушања са Фокус групом за развој механизама процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине. Филиповски је нагласила да су циљеви одрживог развоја комплементарни са преговарачким поглављима ЕУ, те да се на њиховој реализацији већ ради кроз преговарачки процес. Такође, истакла је да ће Скупштина дати свој допринос и кроз доношење законских решења, као и контролу спровођења закона, али и евентуално усвајање кровног документа у виду декларације или резолуције, као и пратећих докумената, обавезујућег карактера. На крају, Филиповски је истакла да је од великог значаја укључивање омладине у процес, на основу чијег мишљења ће се идентификовати циљеви до 2030. године.

Шефица Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да је Агенда 2030, која садржи 17 циљева и 169 потциљева одрживог развоја, пре свега фокусирана на активности смањења сиромаштва, подизање животног стандарда грађана, унапређење здравственог и образовног система, али и заштиту животне средине, родну равноправност, смањење неједнакости и сл. Како је навела, основни задатак свих релевантних чинилаца у процесу је информисање шире јавности о циљевима одрживог развоја, од народних посланика, преко локалних функционера, до грађана, како би се, на што бољи и ефикаснији начин, циљеви и спроводили.

Стални координатор УН и стални представник УНДП у Србији Карла Херши навела је да је Србија тренутно у процесу мапирања јавних политика, којим ће се створити показатељи, представљени у Основном извештају УН. Нагласила је да ће се координисаним радом Владе РС и Народне скупштине, у виду усвајања правног оквира и спровођења мера одрживог развоја, обликовати Србија у будућности, и да то представља напредак у процесу имплементације циљева Агенде 2030, што ће УН наставити да подржавају.

Председник Фокус групе др Милорад Мијатовић нагласио је да је Народна скупштина препознала значај формирања Фокус групе, о чему сведочи и то да су два потпредседника Скупштине, као и већи број чланова Групе, председници радних тела и експерти у областима које Група обрађује. Нагласио је да је циљ Фокус групе унапређење државног система, развој и квалитетнији живот грађана Србије и да ће координисаном сарадњом са Мешовитом радном групом, одборима Народне скупштине и локалним органима управе, активно радити на остварењу тог циља. Мијатовић је додао и да ће, у циљу што боље имплементације циљева Агенде 2030, Фокус група активно сарађивати и са земљама у региону, као и државама чланицама ЕУ, и у том смислу најавио је одржавање Регионалне конференције Интерпарламентарне уније за Централну и Источну Европу и Централну Азију о одрживом развоју, 17. и 18. децембра у Београду.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 8. новембар 2017. | јавно слушање: Спровођење циљева одрживог развоја - улога Народне скупштине 08.11.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1