7. новембар 2014. Учесници јавног слушања Управљање комуналним отпадом у Републици Србији

7. новембар 2014. Учесници јавног слушања Управљање комуналним отпадом у Републици Србији

Петак, 7. новембар 2014.

Одржано јавно слушање на тему Управљање комуналним отпадом у Републици Србији

У организацији Одбора за заштиту животне средине, у Дому Народне скупштине, одржано је јавно слушање на тему Управљање комуналним отпадом у Републици Србији.


Јавно слушање отворио је председник Одбора за заштиту животне средине др Бранислав Блажић који је нагласио да је неопходно да се што пре реше нагомилани проблеми у области заштите животне средине, чему допринос треба да дају извршна и законодавна власт, локалне самоуправе, организације цивилног друштва и грађани. Председник Одбора је поставио питање зашто се у реализацији решења касни и подвукао значај који у том процесу имају локалне средине.
Државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић упознала је присутне са главним циљевима политике Владе и нагласила значај процеса европских интеграција. У том смислу, предузимају се обавезе за испуњење европских стандарда у области заштите животне средине за шта је, како је навела Божовић, потребан мултисекторски приступ решавању проблема. Она је указала и на три кључна питања којима треба да се посвети пажња на локалном нивоу, а то су едукација и информисаност локалног становништва о значају очувања здраве животне средине, питање финансија и администрације.
Присутнима се обратио и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић који је говорио о процесу мониторинга отпада у Републици Србији и обавестио присутне да је Агенција конкурисала за доделу средстава из страних фондова за реализацију пројекта подизања капацитета локалних самоуправа у управљању отпадом.
Светлана Марушић, саветник покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине за чистије производње говорила је о функционисању девет регионалних депонија на територији Војводине.
Учесницима јавног слушања обратили су се и председница Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованка Арсић Каришић и представник Пословног удружења комуналних предузећа „КОМДЕЛ“ Лазар Крњета.

Чланови Одбора и други учесници јавног слушања дискутовали су о комуналном отпаду, дивљим депонијама, санацији земљишта и његовој рекултивацији, улози локалних самоуправа и могућим решењима и препорукама у овим областима. Наглашена је улога инспекцијске контроле у санкционисању одлагања отпада на дивљим депонијама, а констатована је и недовољна покривеност становништва комуналним услугама. Учесници јавног слушања нагласили су да је потребно добити релевантне податке са терена о настанку и кретању отпада и затражили спровођење строже казнене политике у плаћању комуналних такси и едукацији становништва.

Јавно слушање одржано је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП)/Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 7. новембар 2014. | јавно слушање на тему: Управљање комуналним отпадом у Републици Србији 07.11.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја