Четвртак, 20. октобар 2011.

Одржано јавно слушање на тему „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“

Jавно слушање на тему „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“, у организацији Радне групе за права детета, а у сарадњи са Министарством здравља и УНИЦЕФ-ом, одржано је данас у Дому Народне скупштине.


Милан Станимировић, члан Радне групе за права детета и модератор јавне расправе, на отварању је истакао да здравље адолесцената зависи од средине у којој одрастају и живе, али и од односа са здравственим радницима. Усвојени Закон о изменама и допунама Закона о здравственој заштити управо треба да учврсти тај однос адолесцената и здравствених радника, успостављајући поверење међу њима, закључио је Станимировић.

Председница Народне скупштине и председавајућа Радној групи за права детета проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да разматрању здравља адолесцената треба да се приступи са различитих аспеката и да држава, локална средина, породица и радна средина треба заједнички да се укључе у унапређење њиховог здравља, али и да укључе адолесценате у процес доношења одллука који се тичу њиховог здравља. Задатак пред свим релевантним актерима јесте и изградња поверења између здравствених радника и младих пацијената, нагласила је председница Народне скупштине.

Министар здравља проф. др Зоран Станковић у свом узлагању је истакао да је младима дат приоритет у националним здравственим документима, јер су они осетљива друштвена група, а њихово здравље је важно за будућност државе. Укључивање младих у процес одлучивања доприноси бољем упознавању са њиховим потребама и проблемима. Министар је нагласио да је за бављење питањем здравља младих потребно укључити и друга министарства, као и родитеље, школу, невладине организације. Министар је констатовао да је Министарство усвојило низ прописа и спровело низ кампања које се баве унапређењем здравља младих.

Елизабет Пауновић, државна секретарка у Министарству здравља упознала је присутне са усвојеним изменама и допунама Закона о здравственој заштити и са одредбама Закона о здравственом осигурању, а које се односе на доступност и квалитет здравствене заштите адолесцената. Овим законским решењима пацијент са навршених 15 година може самостално да одлучује о свом здрављу, има право на поверљивост података, као и на увид у медицинску документацију.

О важности поштовања приватности адолесцената и поверљивости њиховог односа са здравственим радницима, у контексту Конвенције о правима детета и препорукама Комитета за права детета Уједињених нација, говориле суРејчел Хоџкин, коауторка водича за имплементацију Конвенције о правима детета и др Јелена Зајегановић Јаковљевић, представница УНИЦЕФ-а.

У наставку јаног слушања, др Александра Стојановић, коауторка стручно-методолошког упутства за здравствену заштиту адолесцената говорила је о поверљивости у здравственој заштити адолесцената кроз праксу здравствених радника. Размишљања и недоумице родитеља у вези са законски одређеним правом детета на поверљивост присутнима је изнела председница удружења „Родитељ“ Драгана Соћанин, док је из перспективе младих о томе говорила адолесценткиња која се бави вршњачком едукацијом Мина Деа Аврамовић.

Након излагања, уследила је расправа на којој су присутни разменили мишљења о предностима и проблемима у вези са питањем приватности у лечењу адолесцената, које одређује Закон о изменама и допунама Закона о здравственој заштити. Дискутовало се и о потреби едукације здравствених радника у раду са младима, као и о корисности постојања саветовалишта за младе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4