30. новембар 2010. Учесници јавног слушања

30. новембар 2010. Учесници јавног слушања

Уторак, 30. новембар 2010.

Одржано јавно слушање на тему "Предузетничко учење"

Одбор за омладину и спорт организовао је у Дому Народне скупштине, 30. новембра, јавно слушање на тему ''Предузетничко учење''.


Одбор за омладину и спорт организовао је у Дому Народне скупштине, 30. новембра, јавно слушање на тему ''Предузетничко учење''.

Отварајући скуп, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић нагласила је да предузетничко учење представља процес који се никада не завршава, као и да је потребно пружити младим људима посебан вид подршке за предузетничко учење. ''Када је реч о развоју предузетничког учења, процес промена навика је најтежи, а наш задатак је да подстакнемо мењање навика, као и да подржимо континуинирано образовање'', поручила је Чомић.

Председник Одбора за омладину и спорт Милан Вучковић истакао је да већина младих у Србији и даље мисли да је најбољи посао у државној служби, а не у приватном сектору, јер пружа већу сигурност да неће изгубити посао. Он је додао да у Србији хронично недостаје предузетничког духа и вештина, као и људи са идејама, који су спремни да покрену самосталан посао.

У свом излагању, државни скретар у Министарству омладине и спорта Ивана Ковачевић је истакла да и поред економске кризе око 30 одсто младих жели да отвори сопствено предузеће, оцењујући да је то охрабрујући податак, који представља значајан потенцијал за Србију и њен развој у будућности.

Током дебате, указано је на чињеницу да предузетничко учење спада у област од све већег значаја у свим европским земљама, и којој се посвећује све више пажње. Такође, предузетничко учење има за циљ да током процеса образовања и васпитања, код младих развије предузетничке компетиције које су неопходне за живот и рад у савременом друштву.

Помоћник министра економије и регионалног развоја Дејан Радуловић је нагласио да је увођење образовања за предузетништво у образовни систем од великог значаја за Србију, те да би кључну улогу у том процесу требало да имају министарства образовања и економије.

У раду скупа учествовали су председник и чланови Одбора за омладину и спорт, као и представници Министарства омладине и спорта, Министрства економије и регионалног развоја из Сектора за регионални развој и унапређење предузетништва, Министарства просвете, директорка Центра Југоисточне Европе за предузетничко учење Ефка Хедер, професор Универзитета у Крагујевцу др Верица Бабић, пројектни координатор на програму за младе "Удружења грађана за демократију и цивилно друштво" Марко Стојановић, као и представници Привредне коморе Србије и невладиних организација.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4