11. јун 2019. Јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја

11. јун 2019. Јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја

Уторак, 11. јун 2019.

Одржано јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја

Јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја, одржано је данас у Народној скупштини, у организацији Одбора за спољне послове.


У свом уводном излагању, потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић истакао је да је остваривање Циљева одрживог развоја из Агенде УН 2030 веома битно за грађане Србије и нагласио сарадњу Народне скупштине, Владе и организација цивилног друштва на том пољу. Милићевић је навео да је улога Народне скупштине у доношењу закона, омогућавању буџетирања активности које су везане за спровођење Циљева одрживог развоја, као и надзор над имплементацијом Циљева. Неформална Фокус група за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине формирана је као средство за усаглашавање активности Народне скупштине на том пољу, а 10 одбора Народне скупштине прати ефикасност рада министарстава у испуњавању Циљева, указао је потпредседник Милићевић. Он је истакао да је остварена пуна сарадња са Међуресорном радном групом за спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године и изразио уверење да ће то допринети успешној имплементацији Циљева одрживог развоја у Србији.

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, навела је да реализација Агенде 2030, кроз три стуба одрживог развоја – економски, социјални и заштита животне средине, треба да помогне да се искорени сиромаштво и успостави свет на основу одрживог развоја, а тиме и да се креира боља будућност за грађане Србије. Филиповски је навела да су у Буџету за 2019. годину предвиђена средства за финансирање Међуресорне радне групе за спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године, као и да је фискална политика у складу са националним циљевима одрживог развоја. Она је навела и да је важна сарадња институција у спровођењу Циљева одрживог развоја, као и да је битно да се Циљеви и активности спусте на ниво локалних самоуправа и да се укључи што више младих људи.

Министарка у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић, истакла је да је Извештај сачињен према смерницама УН-а и да ће бити представљен 17. јула у седишту УН у Њујорку. у Извештају је детаљно описан процес и степен имплементације свих 17 Циљева одрживог развоја, са посебним освртом на шест циљева које је Влада одредила као приоритетне. Ђукић Дејановић је нагласила да ће локалне самоуправе и млади бити кључни партнер у постизању Циљева из Агенде 2030.

Посебна саветница министарке за европске интеграције за Агенду 2030 проф. др Јелица Стефановић Штамбук, навела је да је битно оснаживање појединаца и њихово укључивање у имплементацију Циљева одрживог развоја. Она је нагласила да је процес имплементације Циљева интегрисан у сам процес европских интеграција Србије.

Председник Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине др Милорад Мијатовић указао је да је Фокус група формирана 2017. године и да је од самог почетка озбиљно схваћен тај посао, те да је зато Србија препозната као земља добре праксе у извештају УН претходне године. Мијатовић је навео и да Фокус група ради у координацији са Међуресорном радном групом за спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године и да је циљ да Србија буде боље место за живот.

Закључујући јавно слушање након расправе, заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски навела је да је Србија прва земља у региону по питању имплементације Циљева одрживог развоја.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 11. јун 2019. | јавно слушање: Представљање првoг националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја 11.06.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4