10. октобар 2012. Учесници уводног предавање о раду сталних делегација Народне скупштине у међународним парламентарним организацијама

10. октобар 2012. Учесници уводног предавање о раду сталних делегација Народне скупштине у међународним парламентарним организацијама

Среда, 10. октобар 2012.

Одржано уводно предавање о раду сталних делегација Народне скупштине у међународним парламентарним организацијама

У оквиру одржавања обука за народне посланике и запослене у Служби о раду сталних делегација Народне скупштине у међународним парламентарним организацијама, данас је у Дому Народне скупштине одржано предавање на тему „Значај парламентарне дипломатије и деловања посланика у међународним парламентарним организацијама и регионалим иницијативама“.


Ово уводно предавање је прво у низу предавања намењених народим посланицима и запосленима у Служби из области међународних односа и дипломатије.
Учесницима се на почетку обратио председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић, истичући значај парламентарне дипломатије у представљању државних интереса и разбијању предрасуда које постоје о Србији. Стефановић је навео да преко парламентарне дипломатије, народни посланици кроз непосредне контакте одржавају и унапређују међународне односе са парламентарцима других држава. Председник Народне скупштине указао је и на велики значај стручне подршке коју Служба Народне скупштине пружа народним посланицима у парламентарној дипломатији.
Проф. др Радмила Накарада, шефица Одељења за међународне студије на Факултету политичких наука у Београду изразила је задовољство због развијања сарадње између државних институција, нарочито Народне скупштине са академском средином и међународним организацијама.
О значају парламентарне дипломатије говорио је шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији Јан Луенберг, као и помоћник министра спољних послова Зоран Вујић, који је истакао значај парламентарне дипломатије у представљању политичких приоритета и интереса државе и значај у процесу европских интеграција и регионалне сарадње.
Током предавања представљен је Приручник „Функционисање међународних парламентарних организација“, намењен народним посланицима и запосленима у Служби Народне скупштине, израђен у сарадњи Народне скупштине, Факултета политичких наука у Београду и Мисије ОЕБС у Србији. Начелник Одељења за спољне послове Народне скупштине Душан Максић је навео да је овај приручник намењен пре свега новим народним посланицима, који ће по први пут учествовати у саставу сталних делегација Народне скупштине, али и народним посланицима који су већ били у прилици да учествују у раду делегација, као врста „подсетника“.
Током дискусије која је уследила, народни посланици су разменили своја искуства из учешћа у раду сталних делегација Народне скупштине и изнели похвале за Приручник, који ће им бити од користи у будућем раду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2