2. јун 2021. Учесници јавног слушања

2. јун 2021. Учесници јавног слушања

Среда, 2. јун 2021.

Одржано Седмо јавно слушање на тему промене Устава

Седмо јавно слушање на тему промене Устава Републике Србије у области правосуђа, одржано је у Скупштини Града Крагујевца, у организацији Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине.


Председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић поздравила је представнике судова, тужилаштава и Адвокатске коморе Крагујевац, који су присуствовали скупу и изразила захвалност заменику генералног секретара Народне скупштине Бранку Маринковићу на подршци коју скупу даје својим присуством.

У уводном обраћању присутнима се обратио градоначелник Града Крагујевца Никола Дашић. Он је изразио задовољство што је Крагујевац, као место у којем је донет први Устав Кнежевине Србије, Сретењски устав, домаћин данашњег скупа. Дашић је искористио прилику да се захвали Влади и Председнику Републике Србије Александру Вучићу, на подршци због које ће Крагујевац ускоро добити потпуно нову зграду Палате правде.

На јавном слушању обратила се и министарка правде Маја Поповић, као овлашћени представник предлагача, која је објаснила разлоге за промену Устава, у области правосуђа. Предложене промене Устава предвиђене су као активност у Акционом плану за преговарачко поглавље 23, који је Влада Републике Србије усвојила 27. априла 2016. године и који је ревидиран 10. јула 2020. године и оне су најзначајнија реформа у области владавине права, која представља основну вредност сваког демократског друштва и један од приоритета политике Европске уније, истакла је министарка.

Предвиђено је да Република Србија анализира постојеће одредбе Устава са становишта опште прихваћених европских и међународних стандарда, изражених кроз документа Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе, посебно Венецијанске комисије, али и групе држава против корупције ГРЕЦО, потом Европске комисије за ефикасност правосуђа СЕПЕШ, Консултативног већа европских судија, Консултативног већа европских тужилаца и Европске мреже савета правосуђа, навела је Поповић.

Она је указала да је после спроведене анализе утврђено да је неопходно променити одредбе Устава у области правосуђа, у циљу успостављања бољег система предлагања, избора, премештаја и престанка судске функције судија, председника судова, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца. То би омогућило да улазак у правосуђе буде засновано на објективним критеријума вредновања, правичним процедурама избора, отворености за све кандидате одговарајућих квалификација и транспарентности из угла опште јавности.

Неопходно утврдити већу одговорност Високог савета судства и Државног већа тужилаца, као и судија и јавних тужилаца, јер ће то омогућити стварање бољег правосуђа, истакла је министарка и додала да ће се већа одговорност подстаћи прописивањем сталности функција.

У дискусији која је уследила присутни су разменили мишљења, ставове и конструктивне предлоге када су у питању уставне промене у области правосуђа.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 2. јун 2021. | јавно слушање: Промене Устава Републике Србије у области правосуђа 02.06.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја