22. новембар 2016. Учесници презентације Приручника за парламентарце

22. новембар 2016. Учесници презентације Приручника за парламентарце

Уторак, 22. новембар 2016.

Одржана презентација Приручника за парламентарце под називом „Водич кроз међународно избегличко право“

У организацији Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, у Народној скупштини Републике Србије, одржано је јавно слушање на тему презентације Приручника за парламентарце, као водича кроз међународно избегличко право, израђеног у сарадњи са Високим комесаријатом за избеглице Уједињених нација и Интерпарламентарном унијом.


Циљ презентације Приручника био је да се народни посланици информишу о основним принципима међународног права, његовој примени у креирању политике и успостављању националног правног оквира за прихват и заштиту избеглица, као и очување мира и безбедности грађана Републике Србије.

Учешће на јавном слушању узели су, поред Весне Ракоњац, председавајуће и председнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, Ханс Фридрих Шодер, шеф канцеларије УНХЦР у Београду, Мила Ђурђевић, саветник у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Иван Гергинов, помоћник комесара у Комесаријату за избеглице и миграције, Jасмина Лалић, главни полицијски инспектор у Министарству унутрашњих послова, Милош Јанковић, заменик заштитника грађана, Љубимка Митровић, правни саветник у канцеларији УНХЦР у Београду и Никола Ковачевић, правни саветник у Београдском центру за људска права.

У свом уводном излагању председавајућа је истакла да је од почетка мигрантске кризе, Република Србија поступала у складу са међународним правним нормама, сагледавајући уједно и хумани аспект лица која су мигрирала на њену територију. Истакла је да је Приручник који се представља адекватан основ за додатно информисање народних посланика о свим социјалним аспектима мигрантске кризе, као и међинародно-правној помоћи која је тим лицима доступна. Нагласила је да, иако похваљена за поступање са избеглицама од стране Европске комисије, Република Србија додатно мора да ради на успостављању националног законодавства у овој области.

Ханс Фридрих Шодер захвалио се надлежном Одбору на могућности да се Приручник представи народним посланицима и додао да је њихова улога кључна у формулисању и усвајању националног законодавства, базираног на поштовању међународног права. Тиме би се формално регулисао начин поступања у случајевима миграторних токова, али и омогућио њихов допринос друштву након интеграције.

Отварајући панел дискусију под називом „Изазови и могућа решења у управљању мешовитим миграцијама и системом азила у Републици Србији“, Мила Ђурђевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указала је на значај блиске сарадње не само између различитих надлежних органа, већ и сарадње са невладиним сектором, у поступку решавања мигрантске кризе у Србији. Додала је да, упркос томе што постоји око 6000 избеглица на територији Србије, најважније је њихово измештање са државних граница и неформалних места окупљања у привремене или трајне прихватне центре.

Иван Гергинов из Комесаријата за избеглице и миграције нагласио је да се Србија, иако транзитна земља, од почетка кризе хумано и ефикасно опходила према мигрантима. Говорећи о смештајним капацитетима, нагласио је да у Србији постоји 19 прихватних центара, опремљених свим неопходним средствима за боравак миграната.

Представница Министарства унутрашњих послова Јасмина Лалић најавила је да је израђен Нацрт новог закона о азилу и привременој заштити, који је позитивно оцењен од Европске комисије, којим ће се детаљније регулисати статусна питања тражилаца и унапредити целокупан систем азила у Србији. Како је рекла, Закон ће пратити и израда нове Уредбе о толерисаном боравку којом ће се решити статус избеглица који не желе азил у Републици Србији.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић истакао је да је Србија заузела либералан приступ према мигрантима и поступала према стандардима Европске уније, који подразумевају слободу кретања и отвореност државних граница. Нагласио је да је институција Заштитника грађана указала државним органима на негативне аспекте тог приступа, имајући у виду повећање злоупотреба кроз кријумчарење лица и илегалне преласке.

Љубимка Митровић, говорећи о Нацрту закона о азилу и привременој заштити, нагласила да је УНХЦР дао препоруке за решавање питања интеграције лица која су остварила право на азил, као и смернице за поступање органа у случају притвора који једино може бити крајње оправдана мера, заснована на закону. Додала је да је кључно решење питања великог броја деце без родитељске пратње или родитеља кроз интеграцију у виду смештаја у хранитељске породице, школовање и слично.

Закључујући расправу, Никола Ковачевић из Београдског центра за људска права похвалио је надлежне органе што су увидели важност сарадње са невладиним сектором у изради Нацрта закона о азилу и привременој заштити и Нацрту закона о странцима, чиме ће се системски и темељно решити ситуација мигрантске кризе.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 22. новембар 2016. | јавно слушање: Представљање Приручника за парламентарце – водич кроз међународно избегличко право 22.11.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 19. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја