25. фебруар 2016. Конференција поводом 13. Београдског фестивала игре

25. фебруар 2016. Конференција поводом 13. Београдског фестивала игре

Четвртак, 25. фебруар 2016.

Одржана конференција поводом 13. Београдског фестивала игре

У Дому Народне скупштине одржана је конференција поводом отварања 13. Београдског фестивала игре, коју је отворила председница Народне скупштине Маја Гојковић.


Гојковић је подсетила да се сада други пут у Дому Народне скупштине одржава конференције поводом Београдског фестивала игре и да је фестивал, захваљујући идеји и ентузијазму Аје Јунг постао престижна манифестација, која стално осваја нову публику и помера границе плесне и позоришне естетике. Она је додала да о томе најбоље сведочи одлука УНЕСКА да га 2006. године прогласи водећим плесним пројектом у региону Југоисточне Европе, након чега је уследио и пријем у Светску плесну алијансу.

„Београд ће и овог марта и априла бити важна тачка на светској културној мапи, права престоница уметности плеса, у којој ће гостовати најзначајније балетске трупе нашег доба, чиме ће омогућити публици у Београду и Новом Саду да уживају у насловима са светске сцене“, навела је председница Гојковић.

Председница Народне скупштине оценила је да овај фестивал чине значајним високи стандарди програма као и жеља организатора да сваке године иду корак напред, како би освојили нову публику. Она је изнела податке да је од оснивања на фестивалу представљено скоро 250 поставки најважнијих кореографа нашег времена, као и да фестивал сваке године прати 20.000 гледалаца и 120 новинара из земље и иностранства.

Шеф делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Мајкл Давенпорт истакао је да Делегација ЕУ са поносом подржава Београдски фестивал игре. Давенпорт је честитао организаторима фестивала на овогодишњем програму и нагласио да фестивал сваке године омогућава уметницима из Србије да се упознају са колегама из Европе. Он је најавио да су Делегација Европске уније у Србији заједно са Београдским фестивалом игре организовали мастер курс класичног балета, који ће од 2. до 8. марта водити водећи европски педагог класичног балета Марко Ферини.

Београдски фестивал игре се реализује у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, а другу годину за редом одржава се под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Министар Иван Тасовац је рекао да је за Министарство културе и информисања привилегија што је покровитељ једног од најзначајнијих фестивала игре на светској мапи фестивала.

Градоначелник Београда Синиша Мали оценио је да Београдски фестивал игре, као један од најбољих фестивала на културно-уметничкој сцени света, доприноси позиционирању Београда на културној мапи како Европе, тако и света.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг упознала је присутне са детаљима 13. Београдског фестивала игре и навела да ће се фестивал одржати од 19. марта до 10. априла 2016. године.

Присутнима су се обратили и амбасадор Француске Њ.Е. Кристин Моро, амбасадор Шпаније Њ.Е. Мигел Фуертес Суарез, амбасадор Немачке Њ.Е. Аксел Дитман, амбасадор Канаде Њ.Е. Филип Пинингтон, амбасадор Италије Њ.Е. Ђузепе Манци и амбасадор Швајцарске Њ.Е. Жан Данијел Рух, као и и директор Вип мобиле Дејан Турк.

Снимак отварања конференције можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4