Петак, 19. јун 2009.

Одржана дводневна јавна расправа у оквиру припреме израде закона о Народној скупштини и новог пословника

У Дому Народне скупштине организована је 18. и 19. јуна 2009. године јавна расправа о темама од значаја за израду Предлога закона о Народној скупштини и Предлога пословника Народне скупштине.


У Дому Народне скупштине организована је 18. и 19. јуна 2009. године јавна расправа о темама од значаја за израду Предлога закона о Народној скупштини и Предлога пословника Народне скупштине.

Овај скуп подржале су међународне организације: Програм Уједињених нација за развој (UNDP), Фонд Уједињених нација за децу (UNICEF), Организација уза европску безбедност и сарадњу (OSCE), Савет Европе (SE), Агенција САД за међународни развој (USAID) - Програм поделе власти у Србији (EWMI - SUNY) и Национални демократски институт (NDI).

На почетку скупа учесницима се обратила председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић. Нагласила је да рад на овом закону сматра посебно важним и суштински реформским и да јавна расправа, која је организована тим поводом, представља корак даље у развоју законодавне активности и парламентарне демократије.

“Да би била демократска институција, Скупштина мора да обезбеди адекватну представљеност, да буде ефикасна и да полаже рачуне за свој рад, а организовање ове расправе има за циљ да пружи могућност експертима, јавности, медијима да изнесу своје ставове о томе како виде парламент и да предложе у ком правцу треба извршити реформе”, рекла је председница Народне скупштине.

Она је навела да посебна пажња током расправе треба да буде посвећена организацији скупштине и надлежностима скупштинских тела и предложила да се размисли о увођењу нових радних тела, попут комисија.

Према речима Славице Ђукић-Дејановић, у унапређењу парламентарне демократије Скупштина мора да нађе ефикасније и квалитетније начине сарадње са јавношћу, треба да ради на стварању поверења и интегритета посланика, да модернизује законодавни поступак, ефикасније контролише извршну власт и спровођење закона, као и да представничку функцију обавља репрезентативно.

Учеснике је подравио секретар Народне скупштине Вељко Одаловић, који је истакао да је ова расправа увод у израду квалитетнијег законског решења.

“Не желимо да се стекне утисак да доносимо закон зарад служби и посланика, већ због институције која то заслужује. Данашња расправа одвија се у циљу давања смерница и упутстава како да дођемо до што бољег законског решења”, рекао је Одаловић и додао да би расправа требало да буде “водиља да с јесени, а и раније донесемо закон”.

Међу учесницима јавне расправе били су и некадашњи председници парламента Драган Томић и Слободан Унковић, народни посланици, представници странака и невладиних организација, професори Факултета политичких наука и Правног факултета у Београду, представници међународних организација и медија, као и представници парламената Босне и Хрцеговине и Словачке.

Првог дана рада на скупу се расправљало о уставно-правном положају Народне скупштине, улози медија у развоју парламентарне праксе, значају парламентарне контроле извршне власти и о финансијско-имовинским аспектима аутономије Народне скупштине.

У току преподневног дела расправе, учесници су указали на значај доношења закона о Скупштини у јачању институције парламента и враћању његовог достојанства, али и на значај медија и невладиног сектора у том процесу.

Доцент Факултета политичких наука Славиша Орловић је као кључно питање истакао враћање поверења грађана у парламент, бољу сарадњу парламента са независним регулаторним телима и отворену сарадњу са цивилним друштвом. Такође је указао на значај аутономије посланика, јер се, како је објаснио, без тога парламентаризам обесмишљава.

На улогу медија у остваривању парламентарне праксе указао је Дејан Миленковић (ФПН), који је навео да се јавност у раду парламента не обезбеђује само путем медија, већ и на друге начине. Похвалио је информисање преко скупштинског сајта и предложио да се галерија у Великој сали отвори за грађане заинтересоване за праћење рада парламента уживо.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт подржала је идеју увођења парламентарног канала, што би требало да регулише будући закон о скупштини и оценила да би то допринело едукацији грађана о улози парламента у савременом друштву.

Учесници у расправи истакли су значај медија, али и невладиног сектора у подизању кредибилитета парламента, навели су да нема довољно комуникације грађана и парламента и да би скупштински сајт требало да буде интерактиван. Указали су и на потребу активније улоге скупштинских одбора у доношењу закона.

У поподневном делу јавне расправе, учесници су размотрили питања надлежности и функција Народне скупштине у спровођењу парламентарне контроле извршне власти и финансијско-имовинске аспекте аутономије Народне скупштине. Током расправе је оцењено да је финансијска аутономија врло битна, јер је то предуслов независности и ефикасности парламента. Парламент ће ефикасно контролисати Владу, постизати своје циљеве, бити независан, стабилан и ефикасан тек када буде самостално располагао својим буџетом, наглашено је у расправи.

Другог дана јавне расправе разговарало се о положају, правима и обавезама народних посланика. Већина учесника се сложила да будући закон треба да пропише да народни посланици слободно располажу својим мандатима. Професор Правног факултета Танасије Маринковић указао је на неопходност заштите посланика, обезбеђења његовог достојанства и независности, јер без тога нема парламентарне демократије. Посебно се осврнуо на питање мандата и имунитета посланика и истакао да будући закон о скупштини мора признати слободне мандате посланицима, као и да тим законом треба забранити институцију бланко оставки.

Последња тема о којој су учесници јавне расправе разменили мишљења била су питања у вези са организацијом рада Народне скупштине, њених радних тела и Службе Народне скупштине. О томе су говорили професор Правног факултета Владан Петров и помоћник секретара Народне скупштине Мирјана Радаковић.

На крају дводневне расправе, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић је оценила да је расправа била корисна и оправдана и да ће помоћи приликом утврђивања приоритета који треба да буду обухваћени будућим законом о скупштини, као и дефинисања положаја и надлежности народних посланика.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4